Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Pártcsaták a nyugdíjakért

Pártcsaták a nyugdíjakért Románia

Lia Olguta Vasilescu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselője, volt munkaügyi miniszter azt írja az internetes közösségi oldalán, ha a liberális kormány módosítja és csonkítja a nyugdíjtörvényt, azonnal benyújtják a bizalmatlansági indítványt a parlamentben.

Hirdetés
Hirdetés

A volt miniszter szerint a szociáldemokrata kormányzás idején kidolgozott és elfogadott nyugdíjtörvény előírásai betarthatók, az őszi nyugdíj-emelésekkel együtt. A nyugdíjtörvény a társadalmi méltányosság elvén van kidolgozva, és alkalmazása esetén nem kell vitázni a speciális nyugdíjakról, nincs is szükség külön-nyugdíjakra, hiszen az egyetemi tanárok nyugdíja elérheti a havi 8100 lejt, az orvosoké az 5000 lejt, és így tovább, taglalta Olguta Vasilescu, aki szerint az általuk készített nyugdíjtörvényt a lakosság 90 százaléka elfogadja, helyesli. A volt miniszter rámutatott, nem a már meglévő szabályozásokat kell eltörölni, hanem újra kell számolni 5 millió személy nyugdíját, és megteremtődik a társadalmi méltányosság.

Calin Popescu Tariceanu, a Demokraták és Liberálisok (ALDE) elnöke, szenátora, a szenátus volt elnöke szintén tarthatónak véli a nyugdíjtörvény előírásait, amelynek kidolgozásában, elfogadásában az ALDE részt vett a PSD koalíciós partnereként. A szenátor rámutatott, Romániának megvannak a kellő tartalékai ahhoz, hogy 2020. szeptember 1-jétől  a nyugdíjakat 40 százalékkal emelni lehessen. Az országban egymillió nyugdíjasnak 800 lejen aluli a nyugdíja, másik 2,5 millió személynek 800 lejtől 1500 lejig terjedő nyugdíja van, nos szeptember után mindannyian elmondhatnák, hogy jobban élnek, javul az életszínvonaluk – érvelt Tariceanu, és hozzáfűzte, a nyugdíjasok többsége rendelkezik a kellő szolgálati idővel, fizették a társadalombiztosítást, rászolgáltak, rádolgoztak a méltányos nyugdíjra.

(bl)
 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások