Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kelemen: köszönjük a bizalmat; erős hangunk lesz az EP-ben

Kelemen: köszönjük a bizalmat; erős hangunk lesz az EP-ben Románia

Az exit poll eredmények azt jelzik, hogy a romániai magyarságnak erős hangja lesz az Európai Parlamentben – jelentette ki Kelemen Hunor szövetségi elnök a vasárnapi urnazárást követően, hozzátéve, határozott, kiegyensúlyozott álláspontot fognak képviselni a következő öt évben is: továbbvisszik az őshonos kisebbségek védelmének útépítését és beleszólnak az Unió reformjába.

Hirdetés
Hirdetés

Kelemen rámutatott: ha az exit poll eredményeket a szavazatszámlálás is visszaigazolja, 440 és 460 ezer között lehet a szövetségre leadott voksok száma. „Ezt egy nagyon jó eredménynek tartjuk. Legutóbb a 2016-os parlamenti választáson értünk el hasonló eredményt, ami jóval több, mint 2014-ben, az európai parlamenti választáson” – idézi az elnököt a szövetség közleménye.

Kelemen Hunor köszönetet mondott mindazoknak, akik az RMDSZ-re szavaztak és támogatták a szövetséget. „Köszönjük azoknak, akik bizalmukkal felénk fordultak, hiszen ez egy nagyon nehéz választás volt, magas részvétellel. Köszönjük, hogy az elmúlt hónapokban egy-egy kézfogással vagy egy-egy mondattal biztattak” – fogalmazott.

A szövetségi elnök kijelentette: az Uniónak változnia kell, az Unió változni fog. „Szükség van arra, hogy az etnikai őshonos kisebbségeknek védelmet nyújtson. De legalább ennyire szükség van arra, hogy növekedjen a jólét, biztonságban legyenek az emberek. Bízunk benne, hogy meghallják a hangunkat, és találunk szövetségeseket az Európai Unióban is. Építjük az utat, ahogy eddig tettük, mert erre van szükség ahhoz, hogy biztonságban, gazdasági jólétet tervezve, az etnikai identitásunkat megőrizve élhessünk szülőföldünkön” – nyomatékosította.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. május 27., 9:30
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Melyik bizalmat köszöni Kelemen úr. Azt, hogy nem volt a magyarságnak más választása? Vagy azt, hogy a demagóg és szenilis öregek nem tudnak mást 30 éve mint a tulipán? Bocsássanak meg nekem, de önök már rég lesz….k a kalapács nyelét!

   • User
    Dátum: 2019. május 27., 13:37
    ÉRTÉKELÉS: 7

    A vélemény szabad!tényleg vannak olyanok akik nincsenek tisztába a politikával nekik a 9 is páros de jajgatni azt tudnak!Müködik a mi kutyánk kölyke elv ,anno még Becseket is futni hagyták aztán csináltak belóle bank igazgatót Markóék.

    • User
     Dátum: 2019. május 27., 20:43
     ÉRTÉKELÉS: 5

     A ” bankigazgató” avagy szinte a forradalom ejtőernyő nélküli ugrója azok családja, barátai”jó ismerősei” mindig is jól vitték, ennyit a régi és jelenlegi rezsimről!

 • User
  Dátum: 2019. május 27., 9:51
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Én nem szavaztam rátok anyi észt adott a fennvaló nekem, nem a magyar népet képviselitek hanem a falzsebetek és persze azt hogy gyülések után legyen asztal teritve.

 • User
  Dátum: 2019. május 27., 11:51
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Ki kellett volna képviseljen? A tengerész vagy Rareş Bogdan???? Idióták! Azzal uszították a románokat szavazásra, hogy minél többen menjenek hátha sikerül kiüldözni a magyarokat a parlamentből is. Akkor lett volna nagy öröm és ünneplés román részről. És velük örültetek volna ti is ti nagy magyarok??? Gondolkodni kellene ki a magyar, aki elment és szavazott az egyetlen lehetséges képviseletre vagy aki a magyarellenes román nacionalistákkal együtt drukkolt, hogy ne legyen meg a bejutási küszöb se!

 • User
  Dátum: 2019. május 27., 12:34
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Erős hangung lesz..egy képviselővel , Iuliuval dűbörögtök majd?Kárics az erdőben mondta volt egy barátom.Most már tényleg itt az ideje itthon tenni valamit,mert egy pártválasztáson olyat bukta lesz, mint a magy .orszagi LMP,akkor már siránkozhattok ha most is a hintapolitikával folytatjátok, netán elkezdtek benyalni a PNL -nek. Akkor tényleg kitehetitek a Konyec rmdsz táblát!UTOLSÓ ESÉLY!!!

  • User
   Dátum: 2019. május 27., 12:11
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Jó lenne már megérteni, hogy ahhoz, hogy eredményeket érjen el, az RMDSZ mindig azzal kell együttműködjön, aki kormányon van, lehet az PSD, PNL vagy bárki más. Mit kéne csináljanak? Szigeteljék el magukat minden román párttól? Legyenek folyamatosan ellenzékben? Úgy mit lehet elérni? Az RMDSZ mindig akkor tudott engedményeket kiharcolni, amikor ő volt a mérleg nyelve, és a támogatásért cserébe tudott valamit kérni a magyarságnak is. Lehet ezt nevezni nyalásnak, liccs-loccs politikán, kurválkodásnak, kinek, ahogy tetszik, de a román politikában másképp nem lehet boldogulni. Az 5-6 százalékkal a parlamentben mind kiabálhatjuk a saját igazunkat, ha nincs senki partnerünk, akivel szóba lehessen állni.

   • User
    Dátum: 2019. május 28., 9:16
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Tehát űvöltsünk együtt a farkasokkal?Hátha kapunk egy kis csontikás csolánt…a húst megtartja magának az rmdsz ,a csontikát megöröĺik és a.szemünkbe vetik .Mi ebben a jó?Ha valamit elér ,kap egy kézzel azt 100 kézzel veszik vissza vagy kitalálnak valamit ,hogy megalázzanak.Így megy ez 30 éve, jobban mondva 100 éve amikor Brătianu elhatározta ,hogy mindent Valachia alá gyűr -Moldvát már 1859 ben ,1918 ban Erdelyt,Besszarábiat,Bukovinát,Kadrilatert.Úgy viselkedtek, viselkednek mint hódítók!Még a saját fajtájukkal szemben is!Na ezért is beszélnek az erdélyi románok is lenézően a răgăţanokról.Ez történelmi.tény.

 • User
  Dátum: 2019. május 28., 7:46
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Az EP nem foglalkozik a nemzetállamok ide – oda szakadt kisebbségeivel. A nyugati néppártosok is csak az alkotmány első sorát olvassák x ország területét az x alkotó nemzet lakja. A mások alkotmányát olvasat javításra javasolták már régen.