Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Dragnea: az exit-poll eredmények nem adnak okot az örömre a PSD-nek

Dragnea: az exit-poll eredmények nem adnak okot az örömre a PSD-nek Románia

Az európai parlamenti választások exit poll eredményei nem adnak okot az örömre a Szociáldemokrata Pártnak, mondta vasárnap este Liviu Dragnea, az alakulat vezetője.

„Köszönöm azoknak a románoknak, akik a PSD-re szavaztak. Ezek az eredmények nem adnak okot az örömre a PSD-nek. Nagyon gyorsan nagyon komoly elemzést kell tartani a párton belül. Ha jól értettem, egyik kollégám már tett is egy javaslatot. Mindenkinek mondom: egész életemben vállaltam azt is, amit tettem, azt is, amit nem tettem meg, és most ugyanígy fogok eljárni kollégáimmal együtt” – mondta Dragnea.

Azt is bejelentette, hogy javasolni fogja pártkongresszus összehívását júniusra a PSD új irányának megszabása, illetve a PSD-ALDE-koalíció államelnök-jelöltjének kiválasztása végett.

A PSD szimpatizánsainak azt üzente: a párt korábban is átment nehéz időszakokon, most is arra kéri kollégáit, hogy őrizzék meg az alakulat egységét.

Arra az újságírói kérdésre, kit tart hibásnak a jelenlegi helyzetért, Dragnea úgy felelt: „Az én hibám az, hogy elfogadtam a pártelnöki címet 2015-ben.”

A referendum kapcsán ismét kifejtette: azért voksolt a népszavazáson is, mert soha nem ellenezte a kérdéseket, noha azokat rosszul fogalmazták meg, olyannyira, hogy „még Johannis se tudta őket megjegyezni”.

„Fontosnak tartom, hogy ha valaha kormányra kerülnek azok, akik nyilvánosan támogatták ezt a referendumot, akkor tartsák is be, amit belefoglaltak” – mondta még Dragnea.

„Mindig azt tettem, amit a párt elhatározott”

„Én egy felelős ember vagyok (…), soha nem tettem egyebet, mint amit a párt mondott, és soha nem cselekedtem a párt döntései ellen” – válaszolta Dragnea, amikor arról kérdezték, hogy fontolgatja-e lemondását a vasárnapi eredmények miatt. A PSD-elnök azt mondta: egyelőre „nem csomagolt össze”.

„Nézetem szerint ez az eredmény a koalícióra nem kellene hogy hatással legyen. Egyelőre ezek a friss eredmények, ezeket utólag elemezni kell, nem csak nekünk, hanem másoknak is. Ez egy gyűlöletvihar volt. Talán hibásak vagyunk ezért, de nem hiszem, hogy a koalíciónak szakadnia kellene, és remélem, hogy a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) átlépi az 5%-os küszöböt. Ezek mégiscsak exit-poll eredmények, azt gondolom, meg kell várni a szavazatszámlálás eredményét” – mondta, amikor arról kérdezték, hogy szerinte a választások eredménye befolyásolja-e a kormánykoalíciót.

Dragnea úgy véli, három célkitűzést kell szem előtt tartani: a PSD maradjon egységes, a koalíció továbbra is működjön, a kormányzást tovább kell vinni.

„Felszólítom a kormányfőt, hogy ne mondjon le tisztségéről”

Felkéri Viorica Dăncilă kormányfőt, hogy ne mondjon le tisztségéről – jelentette ki Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök vasárnap, az exit poll-eredmények közzététele után.

„Felszólítom a kormányfőt, hogy nehogy benyújtsa lemondását, függetlenül Iohannis vagy mások nyomásgyakorlásától és fenyegetőzéseitől, mivel a kormányprogramot végig kell vinni” – jelentette ki Dragnea a PSD székhelyén.

Az újságírók azon kérdésére, hogy az eredmények azt jelzik-e, hogy a kormánynak már nincs támogatottsága, Dragnea így válaszolt: „Az európai parlamenti választásokon szavaztak a románok. Ahogyan önök (újságírók – szerk. megj.) 2012-ben támogatták Băsescut, amikor a románok 90 százaléka meneszteni akarta, de ő maradt továbbra is tisztségben, úgy a PSD is ott van, mert a 2016-ban megválasztott parlament megalakította ezt a kormányt. Lehet, hogy a következő parlamenti választásokon több szavazatot kap. Miért távozzon most? Mert Iohannis így akarja? Lássuk, mit mond a parlament”.

Rámutatott, három nagy célkitűzése van az általa vezetett pártnak: megtartani az egységet a pártban, megtartani a koalíciós partnerséget az ALDE-val és folytatni a kormányprogram gyakorlatba ültetését.

„Firea és Tăriceanu közül kellene államelnök-jelöltet választani”

„Valószínűleg egyeseknek csalódást okozok, másoknak nem azzal a bejelentéssel kapcsolatban, amit ma estére beharangoztam. Én soha nem mondtam azt, hogy jelöltetni akarom magam az államelnöki tisztségre, bár sokan kérték ezt tőlem (…) az utóbbi két hónapban. (…) Úgy gondolom, hogy a PSD-nek nagyon rövid időn belül ki kell jelölnie egy potenciális jelöltet, mert az ALDE Tăriceanut támogatja, és elemezni kell a koalícióban, hogy a PSD és az ALDE jelöltje közül kinek van nagyobb esélye, hogy megszabadítsa Romániát attól az embertől, aki most a Cotroceni-ben ül. Nem én döntök a párt részéről, remélem, részt vehetek majd az ügyvezető bizottság ülésén, amikor erről dönteni fognak (…), azonban úgy vélem, Gabriela Firea és Călin Popescu-Tăriceanu között kell választani. Nem tudom azonban, ha Gabriela Firea vállalná-e még azok aután, amiken keresztül ment” – szögezte le Liviu Dragnea vasárnap este, a PSD székhelyén.

Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke a téma kapcsán kijelentette, időre és elemzésre van szükség, hogy a PSD-ALDE közös jelöltjéről dönteni tudjanak.

„Nem akarom megváltoztatni korábbi álláspontomat ebben a kérdésben. Korábban úgy döntöttünk, hogy a mai választások után elemezni fogjuk a helyzetet, hogy lássuk, melyik a legjobb megoldás. Most, hogy lejárt a választás, időre van szükségünk, hogy átgondoljuk és elemezzük a dolgot, és fontos, hogy ne döntsünk elhamarkodottan” – mondta Tăriceanu a párt székhelyén.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük