Felhívás!

Értünk (is) küzdöttek

Ami a jégen elveszett, avagy csak részben sikerült elérni, azt valamelyest pótolták gyepen és teremben a székelyföldi sportegyesületek. Csapatsportokról és labdajátékokról van szó.

A csíkszeredai férfi jégkorong-csapatnak ezúttal „csak” bronzérem jutott a romániai bajnokságban, „csak” ezüstérem a közép-kelet-európai Erste Ligában. A város futsalcsapata viszont országos bajnok lett, ami olyan bravúr, aminek említése néhány évvel ezelőtt még a vicc kategóriába tartozott. Az FK Csíkszereda immár hivatalosan megnyerte a harmadosztály 5. csoportját, és III. liga ide vagy oda, ezt is bajnoki címnek nevezik, éremosztással, kupaátadással járt. Valóságos népünnepély követte a díjazást, s bizonyos mulatóhelyeken még vasárnap hajnalban is lehetett hallani a szurkolók éneklését, rikkantásait.

Sepsiszentgyörgy úgyszintén nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a 2019-es esztendő hangzatos székelyföldi sporteredményekkel maradjon a krónikákban. A Sepsi OSK labdarúgó csapatának bajnoki 6. helye a gyengécskére sikeredett rájátszás ellenére is sporttörténeti siker, senki el nem veheti. A Sepsi–SIC női kosárlabdacsapat sorozata már önmagában sporttörténelem, hiszen bajnoki aranyakkal, kupagyőzelmekkel teli a klub tisztelettáblája, a szintet nemcsak megugrották, hanem meg is tartják, a vezető pozícióikat a trónkövetelők ostromában megőrizték.

Ünneprontás szándéka nélkül el kell ismerni, hogy a székelyföldi sikercsapatok mindegyikénél meghatározó a külföldi vendégjátékosok szereplése, jelenléte, játéka, küzdése. A csíki teremlabdarúgó bajnokcsapatban például alig találunk helybeli magyart. Az „idegenlégiósok” azonban tiszteletet s köszönetet érdemelnek, velünk és értünk küzdöttek – mégpedig látványosan, eredményesen. Tudásuk, odaadásuk jó példa a helyi játékosok számára.

A Kárpát-medencei és egyetemes magyar sport júniusi próbatételei között előbb a Telekom Veszprém férfi kézilabda csapat újabb csúcshódítási kísérletére figyelhetünk. Több szempontból is találó a „most vagy soha!” szállóige a Bajnokok Ligája négyes döntőjére. A magyar labdarúgó-válogatott egy héttel később Azerbajdzsánban adhat választ, hogy versenyben marad-e a 2020. évi Európa-bajnoki részvételért.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.