Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Júliusra tolódhat az érettségi és képességvizsga

Júliusra tolódhat az érettségi és képességvizsga Románia

Júliusban meg lehetne szervezni az érettségi vizsgát és a nyolcadikosok országos felmérőjét, a vizsgaprogramban nem fog szerepelni a második félév tananyaga, jelentette ki Monica Anisie oktatási miniszter.

Hirdetés
Hirdetés

„Attól függően, hogy mikor kezdhetjük el ismét a tanítást, az érettségi vizsgát és a nyolcadikosok országos felmérőjét meg lehetne szervezni júliusban. A vizsgaprogramban nem fog szerepelni a második félév tananyaga. (…) A második félév dolgozatainak tételsorában pedig csak a 2020. március 11-éig átvett tananyag szerepelhet. (…) A félévet legalább két jeggyel lehet lezárni minden tantárgy esetében, amelyekhez esetenként hozzájön a dolgozatra adott minősítés” – mondta Anisie keddi sajtónyilatkozatában.

A miniszter hangsúlyozta ugyanakkor, hogy rendeletet adott ki, amely értelmében idén nem tartják meg a próbavizsgákat, a 2., 4. és 6. osztályosok országos felmérőjét és a tantárgyversenyeket sem, illetve a tantárgyversenyek nyerteseinek speciális érettségi, vagy országos felmérő vizsgáját sem.

A nulladik osztályba és óvodába való beiratkozást is későbbi időpontra halasztják el, akárcsak a tanári versenyvizsga beütemezését. A pontos dátumot rögtön a tanítás újrakezdése után jelentik majd be, mutatott még rá Anisie.

Egyetemi felvételi az érettségi után; a mesterképzésre való felvételire a záróvizsga és a szakdolgozat megvédésekor kerül sor

Az egyetemi oktatás alapképzési ciklusára való felvételi vizsgákat az érettségit követően szervezik meg, míg a mesterképzésre vagy a doktori képzésre való felvételire a záróvizsga és a szakdolgozat megvédésekor kerül sor – mondta a tanügyminiszter.

Anisie közölte, az egyetemi oktatás interneten keresztül történik a továbbiakban is, kivéve azokat a labor- vagy gyakorlati tevékenységeket, amelyek személyes jelenlétet igényelnek. A személyes interakciót feltételező egyetemi tevékenységeket a szükségállapot megszüntetése után, tömbösített formában fogják bepótolni.

Ugyanakkor mindezeket a terveket felülírhatja az országos vészhelyzeti bizottság döntése – figyelmeztetett a szaktárca vezetője.

Gigel Paraschiv felsőoktatásért felelős államtitkár hozzátette, az egyetemi oktatóknak megvannak a képességeik és a megfelelő eszköztáruk az on-line oktatásra, és ahol ez lehetséges, a vizsgákat is interneten keresztül bonyolíthatják le.

A doktori disszertációk megvédése szintén folyhat on-line, nyilvános bekapcsolódási lehetőséggel, és úgy, hogy az előadást az egyetem rögzíti és archiválja.

A tanügyminiszter korábban kijelentette, hogy az iskolai oktatást a szükségállapot letelte után indítják újra, júliusban pedig meg lehetne szervezni az érettségi vizsgát és a nyolcadikosok országos felmérőjét, és a vizsgaprogramban nem fog szerepelni a második félév tananyaga.

A szükségállapot letelte után kezdődik el ismét a tanítás

Az iskolai oktatást a szükségállapot letelte után indítjuk újra, miután minden szükséges intézkedést megtettünk, hogy a tanulók és a pedagógusok biztonságban legyenek a tanintézményekben, jelentette ki a tanügyminiszter.

Az iskolakezdés pontos dátumáról a koronavírus-járvány alakulásának függvényében és az országos katasztrófavédelmi bizottság (CNSSU) által közölt intézkedések nyomán döntenek majd, fűzte hozzá a tárcavezető.

Monica Anisie kijelentette, nem fogják befagyasztani a 2019-2020-as tanévet.

„Nem fagyasztjuk be a tanévet, sőt, az oktatási minisztérium azon dolgozik, hogy mindent beütemezzen, ami szükséges, miután a szükségállapot lejártával újraindul a tanítás” – fejtette ki a miniszter sajtótájékoztatóján.

Sorin Cîmpeanu, a Rektorok Országos Tanácsának elnöke pedig hangsúlyozta, hogy a rendhagyó körülmények ellenére az idei tanévben sem marad el az érettségi vizsga, a nyolcadikosok országos felmérő vizsgája és az egyetemi felvételi, illetve záróvizsga.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük