Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hárommillió lejárt szavatosságú vakcinát kellett eddig megsemmisíteni Romániában

Hárommillió lejárt szavatosságú vakcinát kellett eddig megsemmisíteni Romániában Románia

Hárommillió lejárt szavatosságú, koronavírus elleni vakcinát kellett eddig megsemmisíteni Romániában, és további hárommillió dózis szavatossága fog lejárni az év végéig – közölte hétfőn a Cotidianul című lap Alexandru Rafila egészségügyi miniszter egy előző esti televíziós interjújára hivatkozva.

A tárca vezetője szerint Románia adományként sem tudja már hasznosítani a felhasználatlanul maradt oltóanyagot, mivel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ nemzetközi vakcinaelosztó kezdeményezése, a COVAX sem veszi már át a vakcinának a jelenlegi típusát, amelyből Romániában mintegy nyolcmillió adag van még készleten. Rafila elismerte, hogy Romániának több százmillió eurós veszteséget jelentenek a – közös európai uniós vakcinabeszerzési mechanizmuson keresztül megvásárolt és beszerzett, a lakosság érdektelensége miatt felhasználatlanul maradt – koronavírus elleni vakcinák.

Rafila szerint a WHO a koronavírus-világjárványt még mindig közegészségügyi válságként kezeli, akkor is, ha ebben az időszakban Romániában kedvezőbb a helyzet.

Romániában 8 millió 136 ezer ember, a beoltható (5 év feletti) lakosság 44,9 százaléka kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást. Az immunizáció szinte teljesen leállt az egészségügyi veszélyhelyzet márciusi feloldása után: az azóta eltelt fél évben kevesebb mint 23 ezerrel emelkedett a beoltottak száma. A május közepe óta igényelhető negyedik adagot is húszezernél kevesebben kérték, vagyis az ország lakosságának alig több mint egy ezreléke.

A szeptember 5-i tanévkezdés utáni héten bekövetkezett megtorpanás után egyébként Romániában továbbra is lefelé tart a járványgörbe. Az egészségügyi minisztérium napi helyzetjelentéseiből kiderült: az utóbbi héten 30 százalékkal kevesebb új fertőzést diagnosztizáltak, mint egy héttel korábban, 1300 alá csökkent az átlagos napi esetszám. A kórházakban 1357 koronavírusos beteget ápolnak (ez csaknem 20 százalékos csökkenés a múlt héthez képest), közülük 129-en szorulnak intenzív terápiára.

A koronavírus számlájára írt halálesetek száma a múlt héten 2 és 13 között ingadozott, az utóbbi két hétben a napi 8 Covid-áldozat számított átlagosnak Romániában.

(forrás: MTI, fotó: Rosta Tibor/MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. szeptember 26., 19:28
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Sajnos a kis Ursulával az élen az EU szórta pénzt, milliárdos nagyságrendben rendeltek dózisokat, messzemenően többet mint a szükséglet. Ja, és a pénzt persze minden EU-s ország adta, vagyis mindenki fizette a Pfizert, ha akarta, ha nem.

 • User
  Dátum: 2022. szeptember 27., 10:12
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Ursulanak erdekeltsege volt ( van) a Pfizernel , Romania meg vakon teljesiti amit az EU diktal. Vigyazallasban!. Az a szomoru , hogy a mi penzunket dobjak a szemetbe. Ennyire , nyugatnak megfelelni akaro orszagvezetes reg nem volt. Ha nincs nyalas , nincs penz !