Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Georgia Meloni lehet Olaszország első női miniszterelnöke

Georgia Meloni lehet Olaszország első női miniszterelnöke Külföld

Giorgia Meloni jobboldali olasz kormány élén lehet az ország első női miniszterelnöke, miután a parlamenti választásokon vezetésével diadalmaskodott a konzervatív pártszövetség – írta a Reuters brit hírügynökség hétfőn.

A jelentés szerint a szavazatok jóval több mint felének összeszámlálása alapján a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) a voksok mintegy 26 százalékát szerezte meg, szemben a legutóbbi, 2018-as országos választásokon elért mindössze 4 százalékkal.

Fő szövetségese, Matteo Salvini Ligája a négy évvel ezelőtti több mint 17 százalékhoz képest a voksok mintegy 9 százalékát szerezte meg. A másik nagy konzervatív párt, Silvio Berlusconi Forza Italia pártja 8 százalék körüli eredményt ért el.

A balközép, Enrico Letta vezette Demokrata Párt (PD) mintegy 19 százalékot kapott, a baloldali, szövetségen kívüli, Giuseppe Conte vezette Öt Csillag Mozgalom (M5S) 16 százalék körüli eredményt ért el, míg a centrista, Carlo Calenda vezette Akció alig több mint 7 százalékot szerzett.

Az Európai Bizottság előremutató együttműködést remél Olaszország leendő kormányával

Az Európai Bizottság előremutató együttműködést remél Olaszország leendő kormányával – jelentette ki Eric Mamer, a bizottság vezető szóvivője hétfőn, a brüsszeli testület szokásos napi sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva.

Az Európai Bizottság mindig együttműködik a tagországi választásokon győztes kormányokkal, ebben az esetben sincs másként – közölte a szóvivő, majd úgy fogalmazott: „természetesen reméljük, hogy konstruktív együttműködésünk lesz az új olasz hatóságokkal”.

Szavai szerint nem az uniós bizottság feladata annak elemzése, hogy az olaszok milyen okok alapján voksoltak. Szélsőséges és a helyzetet leegyszerűsítő állításnak nevezte ugyanakkor, hogy az olaszok Európa ellen szavaztak volna. Bármi történjen is, az Európai Bizottság mindig rendkívüli erővel fog dolgozni az európaiak, köztük az olasz állampolgárok érdekeiért – tette hozzá az uniós szóvivő.

(forrás: MTI, fotó: Georgia Meloni/Facebook)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük