Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

FRISSÍTVE: Ismét plágiummal vádolják Sorin Cîmpeanu tanügyminisztert

FRISSÍTVE: Ismét plágiummal vádolják Sorin Cîmpeanu tanügyminisztert Románia

Plágiummal vádolta hétfőn a Pressone.ro portál Sorin Cîmpeanu oktatási minisztert. A tárcavezető szerint személye támadásával a készülő oktatási reformot próbálják kisiklatni.

A portálon a plágiumok leleplezésére szakosodott Emilia Șercan újságíró publikált alaposan dokumentált, tényfeltáró írást arról, hogy Cîmpeanu a Bukaresti Mezőgazdasági és Állatorvosi Egyetem (USAMV-B) tanáraként 2006-ban és 2009-ben a saját nevén jelentette meg az egyetem Talajjavítás és a termőföldek öntözése jegyzetének 13 fejezetét, amelyek a jegyzet korábbi, más címen megjelent kiadásaiban más szerzők munkájaként jelentek meg.

Az egyetemi jegyzet 2000-ben még négy szerző munkájaként jelent meg. A harminc fejezet mindegyikénél külön is feltüntették a szerző nevét, és az akkor még adjunktus Cîmpeanu csak két fejezetet jegyzett. A 2006-ban kiadott változatban az egyetem már csak két szerző neve alatt adta ki a jegyzetet. Az időközben egyetemi tanárrá előlépett Sorin Cîmpeanu ebben a változatban már 15 fejezetet jegyzett: nyolc olyant, amelyek a korábbi változatban a doktori dolgozatának az elkészítését irányító Ioan Pleșa professzor neve alatt jelentek meg, és öt olyan fejezetet, amelyeket a korábbi kiadásban Alexandru Ene előadótanár neve alatt publikáltak. Szerzőtársa kilenc fejezetet másolt át ugyanezektől a szerzőktől.

Amint a Pressone.ro újságírója megjegyzi, a fejezeteket nagyon kis stilisztikai változtatásokkal másolták át a 2000-es kiadásból, úgy, hogy a plagizált könyvet a 2006-os kiadás irodalomjegyzékében sem tüntették fel.

Sorin Cîmpeanut 2012-ben a Bukaresti Mezőgazdasági és Állatorvosi Egyetem rektorává választották. A tisztség betöltését azóta kétszer szakította meg: amikor 2014-2015-ben, majd 2020-tól az oktatásügyi tárca élére nevezték ki.

A Pressone arra is kitért, hogy a miniszter olyan oktatási reformot kezdeményezett, amely – ha az általa javasolt formában lépne törvényerőre – őt is mentesítené a plágium következményei alól. Azt kezdeményezte, hogy csökkenjen három évre az akadémiai etikai normák megsértéséből következő polgári, közigazgatási, fegyelmi felelősség elévülési ideje. Ugyanakkor a miniszter töröltetné az akadémiai etikai és integritási normák megsértéséért kiróható büntetések sorából az egyetemi oktató lefokozását, a visszaéléssel szerzett egyetemi cím vagy fokozat visszavonását, a munkaszerződés fegyelmi úton történő felbontását.

Sorin Cîmpeanu a vádakra reagálva csak annyit kívánt közölni, hogy ezek fő célja az általa kezdeményezett tanügyi törvénytervezetek elfogadásának megakadályozása.

„A több millió gyermeket érintő tanügyi törvények elfogadásának leállítására irányuló próbálkozások nem befolyásolnak, még akkor sem, ha a személyem ellen irányulnak” – idézte az Agerpres hírügynökség a minisztert.

Emilia Șercan korábban több vezető politikus és egyetemi tanár plagizált doktori dolgozatáról közölt tényfeltáró cikkeket. Júliusban jogerősen három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték az Alexandru Ioan Cuza Rendőrakadémia volt rektorát és helyettesét, mert halálosan megfenyegették az újságírót az egyetem doktori iskolájában zajló sorozatos plágiumokról írt cikkei miatt.

Januárban Nicolae Ciucă miniszterelnök doktori dolgozatát minősítette plágiumnak egy tényfeltáró írásban. Az ügyben a legfelsőbb bíróság melletti ügyészség azóta is nyomoz. Ezt követően – állítása szerint – a román rendőrség juttatott el olyan róla készült, hiányos öltözetű fényképeket egy portálnak, amelyeket egy fenyegetés bizonyítékaiként ő maga adott át a rendőrségnek, amikor feljelentést tett a bűncselekményben.

FRISSÍTÉS: Az USR a tanügyminiszter lemondását követeli

Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter lemondását követeli a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, miután a sajtóban megjelent, hogy a miniszter plagizált egyik egyetemi kurzusának megírásakor.

Cătălin Drulă a Facebookon „a plagizálók védelmezőjének” nevezte Cîmpeanut, „aki maga is plagizáló, és többé egy másodpercig sincs keresnivalója a tanügyminisztérium élén”. Emilia Şercan újságíró nemrégiben közzétett tényfeltáró anyaga ugyanis arra világít rá, hogy Sorin Cîmpeanu fejezeteket másolt más egyetemi tanárok munkáiból, amelyeket utólag sajátjaként állított be – érvelt az ellenzéki párt vezetője.

„Cîmpeanu, aki a közelmúltban azt nyilatkozta, hogy nem lát jogilag érvényes meghatározást a plagizálásra, valójában kétszeres plagizáló, aki a plagizálók, és ezzel a saját érdekében alkotott jogszabályt. Az új oktatási törvénytervezetek a napnál is világosabban bizonyítják ezt” – üzente az USR vezetője, aki szerint az oktatási miniszternek le kell mondania.

(forrás: MTI/Agerpres, fotó: gov.ro)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. szeptember 26., 15:47
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Cărțile din cărți se fac…..
  20-30 éve nem volt annyira divat a plagizálás, főképp egy állami egyetemen ahol ő tanított!
  A muki beleásta magát a kutatómunkába és pár korruptabb politikus kóstolgatja!😂
  Ha körülötte pár aktatologatót kirak, melléje igazi tanárokat alkalmaz és elkezdenek dolgozni 2040-2050 re talán rend lenne! Hamarabb NEM!🤣

 • User
  Dátum: 2022. szeptember 27., 19:16
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Ha kitalálsz valamit, vagyon szét kell nézned a román palettán, hogy valaki melléd szegődjön. A külföldiek szinte semennyire nem bíznak a találatainkban .