Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Felmérés: a tanulók 51 százaléka állítja, hogy hozzá kell járulnia az osztálypénzhez

Felmérés: a tanulók 51 százaléka állítja, hogy hozzá kell járulnia az osztálypénzhez Románia

A hátrányos helyzetű közösségekben élő gyerekek több mint fele állítja, hogy tanáraik pénzt kérnek tőlük az „osztálypénzbe”, amiből különböző fogyóanyagokat vásárolnak meg – derül ki a World Vision romániai szervezetének felméréséből. A szervezet emlékeztet, hogy az alkotmány és a tanügyi törvény értelmében az oktatáshoz való hozzáférés ingyenes és kötelező.

A megkérdezett gyerekek egyharmada azt mondta, hogy a tanárok diszkriminálják a tanulókat intellektuális képességeik, külsejük, vallásuk, ruházatuk vagy fogyatékosságaik alapján; ugyanakkor 45 százalékuk állította, hogy egyes tanulók diszkriminálják bizonyos társaikat.

A World Vision romániai szervezete Hatóságok falun címmel kampányt hirdet, amely révén arra buzdítja a politikusokat és más döntéshozókat, hogy látogassák meg a kiszolgáltatott közösségeket, tájékozódjanak közvetlenül a gyerekek szükségleteiről, mielőtt gyerekjogvédelmi intézkedéseket javasolnának. A kampány november 20-án, a gyermekek jogainak világnapján kezdődik.

Az első látogató Ligia Deca tanügyminiszter lesz, aki az Országos Gyermekjogvédelmi Hatóság, az elnöki hivatal, a kormány, a tanfelügyelőség képviselőivel együtt látogat meg két Ialomiţa megyei iskolát, ahova hátrányos helyzetben lévő közösségek gyermekei járnak, és ahol a szervezet útjára indítja a Kenyér holnapra is, valamint Kilencedikes szeretnék lenni programokat.

A World Vision felmérése szerint a tanulók 52 százaléka azt mondta, hogy büntetésképpen kiküldik őket a tanárok az osztályteremből. A gyerekek 59 százaléka szerint viszont nem kapnak rossz jegyet rossz magaviselet miatt.

A felmérésben részt vevő tanulók 70 százaléka azt felelte, hogy a tanárok felszólítására pénzt kell vinniük az iskolába különböző gyakorlófüzetek, példatárak megvásárlására, 51 százalékuktól pedig az „osztálypénzhez” kérnek hozzájárulást, hogy abból vegyék meg a szükséges papírt, írószert, krétát, szivacsot.

43 százalékuk véleményére egyszer sem voltak kíváncsiak a tavalyi év során a tanárok teljesítményét illetően, 28 százalékuk azt mondta, hogy tavaly egyetlenegyszer kérték ki a véleményüket ezzel kapcsolatban.

A World Vision romániai szervezete szerint Romániában, főleg a kiszolgáltatott közösségekben nap mint nap megsértik a gyermekek hazai és nemzetközi törvényekben és megállapodásokban leszögezett jogait.

A gyerekek 21 százaléka válaszolta azt, hogy átlagosan 3-4 órát tölt tanulással, házi feladatok elkészítésével a tanítási időn kívül, 14 százalékuk pedig még 4 óránál is többet.

A felmérés 659, zömében kistelepülésen élő, általános iskolás és gimnazista diák megkérdezésével készült.

forrás: Agerpres

fotó: Gábos Albin

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. november 18., 19:30
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Annyi pénzt kérnek mindenre amennyit nem szégyelnek. S mindenkinek megvan a maga cinkos társa, ahol az egyik valamilyen munkafüzetet árul, másik 7-8lej/gyerek bábszínházt szervez, hetente jön az óvónő, tanítónő haverja fényképezni, így megy ez évek óta és ha nem állsz be az ördögi körbe ki vagy közösítve és fösvény vagy!

 • User
  Dátum: 2022. november 21., 7:44
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Az ilyen témájú cikkek alatt mindig sok rosszindulatú vélemény fogalmazódik meg. Maga a cikk is úgy van összetakva, persze a felmérést kielemezve, hogy az iskolákban egyéb sincs, csak hordják fel a gyerekek a pénzt. Mióta ad az állam ingyen munkafüzetet, segédanyagot? Ha a tanár gyakoroltatni akar, arra nem elég a tankönyv. Persze, nem minden gyereknek, illetve szüleinek van igénye az alaposabb felkészítésre. A másik dolog: el várja a társadalom, hogy ne csak az óra legyen megtartva, hanem az iskola szervezzen kirándulást, ide-oda látogatást. Melyik színház, mozi vagy busztársaság ad ingyen szolgáltatást? Hát persze, hogy a szülő kell kifizesse azokat. Csak szólok, hogy ebben a tanévben az a bizonyos Iskola másképp hét mellé egy Zöld hetet is ránk sóztak. A tanítók, osztályfőnökök kell tevékenységet kitaláljanak, szervezzenek, és ha változatos és tartalmas programot szeretnének, akkor biztosan valamennyi pénzt is kell kérjenek a szülőktől.

 • User
  Dátum: 2022. november 21., 8:28
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Mindig van hely még többre, még jobbra. Sok mindenért érheti bírálat Sepsiszentgyörgy Önkormányzatát, biztosan nem megy minden tökéletesen, illetve visszaélések is lehetnek. Három olyan akciót is említhetünk viszont, amelyet országos szinten is emlegethetnek követendő példaként. A kisiskolások testnevelését, a Lábbusz programot illetve az úgymond osztálypénzt kiváltó gyerekkvótát, amelyet utalnak az iskoláknak és ezt a polgármester már a tanév elején meghirdetette. Remélhetőleg okosan fordítják az iskolák ezt az összeget a kiszabott rendeltetésre, és aki adja a pénzt, az követi is annak az elköltési módját. A tavaly is lehetett hallani erről a programról, viszont a gyerekem osztályába csak valamennyi fénymásoló papír jutott, kb annyi összegre, amelyet max 2 gyerekre szánt összegből meg lehetett vásárolni.

 • User
  Dátum: 2022. november 21., 17:41
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Amiben a legdurvább az, hogy mi szülők csináltuk ezt, mert minden szülő értekezleten felmerül a pótolàs téma és egymásra rá licitalva emeljük az összeget. Sokszor óvó nénik, tanító nénik csak pislognak. S ehez már annyira hozzászokott mindenki, hogy hiába van egy jól felszerelt terem, meg minden ami kell, mi potolunk szüntelenül.

 • User
  Dátum: 2022. november 22., 7:59
  ÉRTÉKELÉS: -3

  Mennyi frusztrált idióta!!!
  Munkafüzet, kellékek vásárlása, igenis szükséges volt! A xeroxolás lassan luxuscikk a kézdivásárhelyi és környékbeli iskoláknál! Szapan, melegvíz, kézszárító????
  Honnan?! A tanár nem fogja ellopni a ceruzát, sem azt az 1-2 lejt ami marad! Gondolom….

 • User
  Dátum: 2022. november 23., 8:01
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Iskolákban, óvodákban gyakran gyűjtögetnek fényképekre, megszemélyesített naptárakra, mikulásra, másként eladhatatlan nem versenyképes folyóirat előfizetésre, egyenruhára. Ennek egy része nem szükséges az oktatáshoz. Ha két gyermeked van kétszer veszed meg ugyanazt a folyóiratot például. A másik baj például az egyenruha esetében, hogy meg van mondva, ki gyártja, honnan kell venni, ez korrupció. Helyesen licit lenne erre. Amúgy nem, nem kötelező, de a gyermeket megszólítják, ha nem abban megy. Szóval van baj elég.

  • User
   Dátum: 2022. november 23., 11:14
   ÉRTÉKELÉS: 1

   A kötelező egyenruha amit kötelezően az iskola üzletéből kell megvenni egy nagy szemétség. Nem is vettem egyik gyerekemnek se, nem is hordták, hordják. Amíg a törvény nem kötelezi addig felőlem járhat a szájuk. Előre elmondtam erről a véleményem a tanítónak, osztályfőnőknek.

    • User
     Dátum: 2022. november 24., 15:38
     ÉRTÉKELÉS: 2

     Na, ha már ezt így beírta, kérem olvassa el végig azt a cikkelyt. Mivel ezt írja a végén: „Ținuta vestimentară sau lipsa elementelor de identificare nu poate reprezenta un motiv pentru refuzarea accesului în perimetrul școlii;” Vagyis kötelező, de mégsem. 🙂 Ha nem abban megy, akkor se tehetnek semmit.