Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ferenc pápa: nem szabad feladni, Kijev és Moszkva között lehetséges a béke

Ferenc pápa: nem szabad feladni, Kijev és Moszkva között lehetséges a béke Külföld

A minél előbbi tűzszünet elérésén dolgozik a vatikáni diplomácia, amely kész közvetíteni a felek között Ferenc pápa nyilatkozata szerint, aki harmadik világháborúnak nevezte az ukrajnai konfliktust a La Stampa című olasz napilapban megjelent interjúban pénteken.

Ferenc pápa kijelentette, abszurd harmadik világháború zajlik, mely mögött a hatalomvágy és a fegyverkereskedelem húzódik.

„A meggyengült birodalmak keresik a konfliktust, mert erősnek akarják magukat érezni, és mert fegyvert akarnak eladni” – mondta az egyházfő. Úgy vélte, ha egy évre felfüggesztenék a fegyverek gyártását és kereskedelmét, fel lehetne számolni az éhezést a világban.

A pápa a világban tapasztalható éhezést botránynak, szégyennek, bűncselekménynek nevezte.

Hangsúlyozta, hogy az utóbbi száz év alatt a mostani a harmadik világháború, „és az előzőekből sem tanultunk semmit” – jegyezte meg.

Ferenc pápa nagyapjára emlékezett, aki az első világháborúban a Piave-folyó frontvonalán volt katona, valamint a második világháborús normandiai partraszállást idézte, melyben – mondta – több tízezer fiatal veszítette életét.

A katolikus egyházfő kifejtette, hogy a Vatikán Állam diplomáciai tevékenységével megbízott szentszéki államtitkárság szünet nélkül figyelemmel kíséri az ukrajnai háború fejleményeit.

Hangsúlyozta, hogy a Vatikán a tűzszüneten dolgozik, és kész közvetíteni a felek között a konfliktus befejezése érdekében. Hozzátette, hogy humanitárius segítséget is nyújtanak a „mártír” Ukrajnának, és a Pietro Parolin bíboros vezette szentszéki államtitkárság kapcsolatrendszerrel igyekszik ösztönözni a felek közötti közeledést.

Ferenc pápa azt mondta, a Szentszék „azt teszi, amit kell” a foglyok szabadon bocsátása érdekében is.

„Van bennem remény, ne adjuk fel, a béke lehetséges (..) a békét kell akarnunk, nem csak pillanatnyi tűzszünetet, amely az újrafegyverkezéshez kell” – jelentette ki. Receptként javasolta a szívek fegyvertelenítését, az erőszak hatástalanítását: „mindannyiunknak pacifistának kell lennünk” – mondta.

A La Stampának az olasz belpolitikát és a pápa személyes életét érintő kérdéseire Ferenc pápa hangoztatta, hogy a jelenlegi jobboldali római kormányt vezető Giorgia Meloni legitim módon nyerte meg a választást. Elmondta, nem szereti az „izmusokat”, mivel társadalmi és politikai feszültséget idéznek elő.

Azzal kapcsolatban, hogy vasárnap a piemonti Asti városába látogat onnan származó családja tagjaihoz, unokatestvére kilencvenedik születésnapjára, Ferenc pápa úgy reagált, nem szabad sose elfelejteni és megtagadni saját kulturális és családi gyökereinket.

Saját korát szemlélve, közelgő 86. születésnapját, a német költő Friedrich Hölderlint idézve azt mondta, öregkorát békében és vallásosan tölti.

forrás: MTI

fotó: wikimedia.org

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük