Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

„Ionapotchivanoc”: eltörölte a legfelsőbb bíróság az államfőre kiszabott ötezer lejes bírságot

„Ionapotchivanoc”: eltörölte a legfelsőbb bíróság az államfőre kiszabott ötezer lejes bírságot Románia

Eltörölte a legfelsőbb bíróság azt az ötezer lejes bírságot, amelyet az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) rótt ki Klaus Iohannis államfőre a Székelyföld területi autonómiájának törvénytervezete kapcsán tett nyilatkozata miatt.

Tavaly januárban a bukaresti ítélőtábla elutasította az államfőnek a bírság megsemmisítésére vonatkozó igénylését, a legfelsőbb bíróság azonban helyt adott a kérelemnek és semmissé nyilvánította a diszkriminációellenes tanács határozatát.

Az elnök 2020. április 29-én azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy a képviselőház korábban hallgatólagosan elfogadta Székelyföld autonómiastatútumának tervezetét. „Jó napot kívánok, PSD!” – mondta akkor magyarul az elnök. – „Hihetetlen, kedves románok, hogy mi zajlik Románia Parlamentjében. A PSD segített az RMDSZ-nek, hogy átmenjen a képviselőházon egy olyan törvény, amely széles körű autonómiát biztosít Székelyföldnek. Hihetetlen, hova jutottunk ezzel a PSD-vel. Hihetetlen, milyen egyezségekre kerül sor a parlamentben. Miközben jómagam, a kormány és a többi hatóság az emberek életéért küzdünk, azért harcolunk, hogy szabaduljunk meg ettől a járványtól, a nagy PSD azért harcol a parlamenti titkos irodákban, hogy adja Erdélyt a magyaroknak. Jó napot, Ciolacu! Vajon mit ígért nektek Orbán Viktor Budapestről e megállapodásért cserében?” – fogalmazott Iohannis a Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában.

2020. május 20-án a CNCD ötezer lejes büntetést rótt ki az államfőre hátrányos megkülönböztetés és a méltósághoz való jog etnikai/nemzetiségi alapon való megsértése miatt. Az elnök még aznap bejelentette, hogy megtámadja a bíróságon a döntést, amelyet „teljességgel politikai indíttatásúnak” tart.

forrás: Agerpres

fotó: presidency.ro

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások