Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Érvénybe lép a „komposzt-törvény”

Érvénybe lép a „komposzt-törvény” Románia

A Bankwatch elnevezésű környezetvédelmi szervezet figyelmeztet, Románia még mindig nem áll készen arra, hogy az úgynevezett „komposzt-törvényt” az európai uniós előírásoknak és ajánlásoknak megfelelően alkalmazhassa. Noha az EU-direktíva 2021. január 1-jén lépne hatályba, a szükséges infrastruktúra és szakvállalati szervezés gyengén áll, a lakossági öntudatról nem is beszélve.

Hirdetés
Hirdetés

Az említett törvény lényege az, hogy a háztartásokból származó szerves anyagokat külön kell eldobni, elkülönítve kell tárolni, majd nagy arányban kell újrahasznosítani. A növényi eredetű hulladék például humusszá alakul, de káros a talajra, a természetre, hogyha szennyező vegyi anyagokkal, fémmel, műanyaggal stb. keveredik. A Bankwatch Romania példaként említi a fejlett nyugat-európai, északnyugat-európai államokat, ahol sok telkes háznak saját komposztáló berendezése van, így a háztartásból származó szerves anyagok helyben újrahasznosíthatók, a begyűjtőket, köztisztasági cégeket is tehermentesítik.

A törvény előírja, hogy a falusi, külvárosi lakosság a háztartásban, a telken halmozott szemétre, hulladékra a mennyiség alapján fizessen elszállítási díjat. A városi, lakónegyedi környezetben kötelező lenne külön konténereket, kukákat stb. elhelyezni a szerves anyagoknak, ám a gyakorlat azt mutatja, egyelőre nagyon kevés helyen kerül csak kimondottan szerves háztartási hulladék a kijelölt ládákba, tartályokba. Az előírások megszegését drasztikusan büntetik, a bírság 400-800 lej magánszemélyeknek, 10-20 ezer lej cégeknek, intézményeknek, egyszóval jogi személyeknek. Az említett környezetvédelmi szervezet vezetői kételkedésüket fejezik ki azzal kapcsolatosan, hogy Románia a kért határidőre elérné azt az értékhatárt, amit az uniós szelektív hulladékgyűjtés, hulladékgazdálkodás direktívái előírnak.

(bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások