Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Elítéltek egyenjogúsága

A román Alkotmánybíróság egyik legfrissebb határozata kimondja, a szabadságvesztésre ítélt férfiak is kérhetik a börtönbüntetés felfüggesztését, halasztását, amennyiben – és ameddig – egy éves életkoron aluli gyermekük van. A határozat vonatkozik az életfogytiglani ítéletekre is!

Hirdetés
Hirdetés

 A Büntető törvénykönyv (Btk.) jelenleg érvényben lévő előírásai csak az egy éven aluli gyermek édesanyjára, vagy várandós nőre vonatkozik, aki kérhette, kérheti börtönbüntetésének a halasztását, felfüggesztését. A taláros testület álláspontja szerint a Btk. jelenlegi előírása kirekesztő, sérti a nemek közötti egyenjogúságot és az egyenlő esély elveit. Az alkotmánybírósági határozat arra kötelezi a Román Parlamentet, hogy a kiközléstől számítva 45 napos határidőn belül módosítsa a Btk. megfelelő cikkelyének előírásait. Az ítélet érdekessége – ha lehet így nevezni – az, hogy az alkotmányossági aggályokra vonatkozó folyamodvány Sepsiszentgyörgyről, a város bíróságáról indult.
Megjegyzendő, az országban jegyeztek már olyan eseteket, hogy az állapotos kismamákra vagy kisgyermekes anyákra vonatkozó Btk.-előírást kihasználva, némelyik elítélt nő éveken át többször is szült egymás után, hogy a börtönbüntetésének letöltését halogathassa.

(bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. szeptember 26., 16:44
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Ez felháboritó , ha valaki bűntényt követ el az legyen bűntethető , ha gyereke van még akkor is ,–a bűntény elkövetése előtt gondoljon a gyermekeire!!