Felhívás!

Nagyszülőket fizetnének

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Népi Mozgalom Párt (PMP), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Pro Románia (PR) honatyái iktattak a Román Parlamentben egy olyan törvénytervezetet, amely arra ösztönözné a kismamákat, illetve segítene abban, hogy a szülés utáni fizetett gyermeknevelési szabadságról az egy- vagy kétéves határidő előtt visszatérjenek korábbi munkahelyükre.

Nyilván azokra a kismamákra vonatkozik a tervezet, akik a szülés előtt, a törvényben előírt időszakban munkahellyel, adózott jövedelemmel rendelkeztek.

A törvényjavaslatban az áll, hogy azokban a családokban, ahol ez lehetséges, a nagyszülők havi 650 lejes állami támogatásban részesülnének, amennyiben unokáikra felügyelnének abban az időszakban, amennyivel az édesanya hamarabb visszatért szülés előtti munkahelyére. A nagyszülők támogatása nyilván csak a kismama hátralévő, de felhagyott nevelési szabadságának idejére szólna. A fenti módon a munkahelyükre visszatérő kismamák a béreik mellett havi 650 lejes állami támogatásban részesülnének, ami szintén addig járna, ameddig az érintett kismama (vagy ritkább esetben a férj) gyermeknevelési szabadságra lenne jogosult.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.