Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ciucă: nem lehet visszatérni a szabályozott energiárakhoz

Ciucă: nem lehet visszatérni a szabályozott energiárakhoz Románia

Keresik a megoldásokat a koalícióban az energiadrágulások ellensúlyozására, de nem lehet visszatérni a szabályozott energiaárakhoz – jelentette ki csütörtökön a miniszterelnök.

Nicolae Ciucát arról faggatták az újságírók, hogy milyen intézkedésekkel tervezi segíteni a kormány a lakosságot a következő hónapokban. A miniszterelnök elmondta, még nem született végleges döntés a koalícióban, és nem kíván találgatásokba bocsátkozni, de kizártnak tartja az energiapiac teljes mértékű szabályozását. „Románia jelenleg az uniós szabad energiapiac része, így a teljesen szabályozott piac nem jöhet szóba” – nyomatékosította.

Mint mondta, Brüsszelben is keresik még a legjobb megoldásokat. „Kár lenne elveszíteni 2,2 milliárd eurót” – tette hozzá.

A miniszterelnök kiemelte, mind a Nemzeti Liberális Párt, mind a Szociáldemokrata Párt ismertette a koalícióban elképzeléseit, ezeket megvitatják, majd közösen meghozzák a legjobb döntést.

Nem tárgyaltak a koalícióban a szolidaritási adó bevezetéséről

Ciucă sajtónyilatkozatában kijelentette, nem esett szó a koalícióban a nagyvállalatok adóterheinek növeléséről.

Arra a kérdésre, hogyan kommentálja Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnök kijelentését, miszerint jövőre szolidaritási adót vetnek ki a nagyvállalatokra Romániában, a kormányfő kijelentette: már megjelent a Hivatalos Közlönyben a módosított adótörvénykönyv, ami azt jelenti, hogy jövőre nem változnak az adók.

„Ciolacu úrral nem a sajtón keresztül kommunikálunk. (…) Nem beszéltünk erről az adóról” – mondta a miniszterelnök.

Marcel Ciolacu szerdán kijelentette, változatlanul az az álláspontja, hogy korlátozott ideig növelni kellene a 100 millió eurónál nagyobb forgalmú vállalatok adóterheit. Kifejtette, hogy mintegy 320 cégre lehetne kivetni a szolidaritási adót. Ezek a nagyvállalatok a nyereségüknek csak 0,8 százalékát fizetik be az államkasszába, ami szerinte „tisztességtelen üzleti környezetet” teremt. 

forrás: Agerpres

fotó: gov.ro

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük