Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Elindítják harminc fiatal pályáját

Elindítják harminc fiatal pályáját Kovászna megye

Az emberi erőforrás országos cselekvési program (POCU) keretében a Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozások Szövetsége (ASIMCOV) harminc háromszéki fiatalnak segít cégalapításban, valamilyen termelői vagy szolgáltatói tevékenység elindításában.

Hirdetés
Hirdetés

A program munkahely nélküli és már egyetlen oktatási intézményt sem látogató fiataloknak szól, a feltételek alapján kiválasztott személyek, családok 25 ezer eurót kaphatnak valamilyen vállalkozás elkezdésére a „start-up” (elindulás) néven ismert európai uniós támogatásnak köszönhetően.
A támogatás tényleges elnyerése előtt a pályázó 18–29 éves életkorú fiataloknak képzéseken, gyakorlatokon kellett részt venniük, ennek függvénye a támogatás elnyerése, de nem alanyi jogon, hanem bizonyos fokú képességek és szigorú feltételrendszer alapján.

Az alábbi számok is jól érzékeltetik a versengés komolyságát: eredetileg 1050 érdeklődő jelentkezett Kovászna és Brassó megyéből. A rostálás után 200 fiatal maradt, és közülük 150 került a „mentorházba”, ők közelebb léptek a sikerhez. Augusztusban 100 fiatal adta le tervezetét, elképzeléseit vállalkozás működtetéséről. Végül 30 pályázóval írtak alá támogatási, finanszírozási szerződést, a számukra bejegyeztetett cégek október 1-jétől működőképesek.

A nyertesek többsége Háromszék falvaiból, községeiből való, nyolcan például gelencei lakosok. A harminc közül kettőnek a vállalkozása drónokkal kapcsolatos, tehát meglehetősen újszerű, de vannak szépségipari, mezőgazdasági, formatervezési stb. cégek is. A fiatal vállalkozóknak nagyjából csak az első évre elegendő a finanszírozás, ez idő alatt még szaktanácsadást is kapnak, aztán meg kell állniuk saját lábukon. A szerződéseikben vállalták, hogy tiszteletben tartják az Európai Unió környezetvédelmi direktíváit. (bl) <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük