Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Franciaország tovább erősíti jelenlétét a NATO romániai harccsoportjában

Franciaország tovább erősíti jelenlétét a NATO romániai harccsoportjában Románia

A francia védelmi miniszter szerint országa tovább erősíti jelenlétét a NATO – francia parancsnokság alatt létrehozott – romániai harccsoportjában és hamarosan vadászrepülőgépeket is küld Romániába.

Sébastien Lecornu romániai tárgyalásai végén, a frissen hivatalba lépett román tárgyalópartnerével, Angel Tîlvăr román védelmi miniszterrel közös csütörtöki sajtótájékoztatón rámutatott: a csapaterősítéssel Oroszországot akarják egy támadás, vagy provokáció gondolatától elrettenteni.

A sajtóértekezleten beszámoltak arról, hogy a nap folyamán a két miniszter közösen avatta fel a Brassó megyei Nagysinken a romániai NATO-harccsoportjának néhány hónap alatt kibővített székhelyét, ahova nemrég francia páncélos gyalogsági harcjárművek érkeztek és Leclerc tankokat is telepítenek. Lecornu szerint a – kezdeti időszakban 350 katonából álló – romániai kontingens a közeljövőben eléri majd az ezret, és Franciaország a körülmények függvényében kész dandár szintűre emelni romániai katonai jelenlétét.

A francia védelmi miniszter szerint a szárazföldi légelhárításra is fokozott figyelmet kell fordítani a következő 10-15 évben Romániában, akkor is, ha „holnap véget ér a konfliktus”. Megemlítette: Franciaország egy MAMBA légvédelmi rakétarendszert és egy 120 tagú légvédelmi különítményt küldött Románia keleti határára, de a rövid hatótávoságú légvédelmet még erősíteni kell.

Lecornu – akit több francia hadiipari vállalat vezetője is elkísért romániai látogatására – kiemelte: ma már a tengeri hadviselés sem korlátozódik egy esetleges partraszállásra, hanem a tenger is egy összetett, vízi, tengeralatti, légi konfliktustérséggé alakult. Ahhoz, hogy az északatlanti szövetség biztonságossá tudja tenni a Fekete-tengert, szerinte nemzetközi összefogásra, a tagországok védelmi vállalatainak együttműködésére van szükség.

Angel Tîlvăr román védelmi miniszter az Ukrajna elleni orosz agresszióra hivatkozva a francia-román katonai együttműködés fontosságát hangoztatta és üdvözölte, hogy madridi csúcsértekezletén a NATO stratégiai célkitűzései közé emelte a Fekete-tenger biztonságának erősítését.

A francia védelmi minisztert Klaus Iohannis román államfő és Nicolae Ciuca miniszterelnök is fogadta. Az utóbbi találkozóról kiadott román kormányközlemény szerint Lecornu bejelentette: Franciaország egy Rafale vadászgépekből álló repülőrajt is küld Romániába, amely a légi járőrszolgálatban vesz majd részt.

A NATO romániai harccsoportjában eredetileg a Romániába küldött nagyon magas készenlétű összhaderőnemi műveleti erejéhez (VJTF) tartozó francia zászlóalj köré szerveződött, amelyhez rotációs alapon belgiumi és holland csapatok csatlakoznak. A harccsoportot májusban hozták létre azoknak a többnemzetiségű szövetséges csapatoknak az átminősítésével, amelyeket a Reagáló Erők részeként vezényeltek Romániába.

forrás: MTI

fotó: MApN/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük