Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az ügyész szerint két oxigénpalack is berobbanhatott a bukaresti kórháztűzben

Az ügyész szerint két oxigénpalack is berobbanhatott a bukaresti kórháztűzben Románia

Lehetséges, hogy két oxigénpalack is berobbant a tűz kitörését követően a Matei Balş intézetben, jelentette ki péntek este Alexandru Anghel, a bukaresti törvényszék ügyészségének ügyésze.

Hirdetés
Hirdetés

Az ügyész és Marian Mihoci rendőrbiztos, a fővárosi rendőrség kriminalisztikai osztályának vezetője péntek este adatokat közölt az ügyben elindított kivizsgálással kapcsolatban.

„Úgy tűnik, lehetséges, hogy két oxigénpalack is berobbant a tűz kitörését követően. Úgy tűnik. Ezt még tisztázni kell” – számolt be az ügyész.

Alexandru Anghel szerint több napig fog tartani a helyszíni vizsgálat, szombaton pedig elvégzik a holttestek boncolását a törvényszéki orvostani intézetben (INML).

A helyszíni vizsgálatokon részt vesznek a petrozsényi bányabiztonsági intézet (INSEMEX) szakemberei is, mutatott rá az ügyész, hozzátéve, hogy a helyszínelők lefoglaltak egy sor dokumentumot, illetve a biztonsági kamerák felvételeit, és elemezni fogják ezeket. Leszögezte azonban, hogy sem a kórtermekben, sem a kórházfolyosókon nem voltak kamerák.

Arra a médiában megjelent információra vonatkozóan, mely szerint a kórteremben, ahol a tűz kiütött, volt egy, az egyik páciens rokona által bevitt légbefúvásos fűtőberendezés, az ügyész elmondta, hogy ezt szombaton fogják tisztázni az INSEMEX szakembereivel együtt a helyszíni vizsgálat keretében.

Az ügyész azt sem tudta megerősíteni, hogy az épületszárny, ahol a tűzeset történt, rendelkezett tűzvédelmi engedéllyel. Rámutatott, ez a kórházban lefoglalt iratok áttanulmányozása után derül majd ki számára.

Kihallgatták a szolgálatban levő két asszisztensnőt és két ápolónőt

Kihallgatták pénteken a fővárosi rendőrségen a két asszisztensnőt és két ápolónőt, akik szolgálatban voltak a csütörtökről péntekre virradó éjszaka a Matei Balş intézet koronavírusos pácienseket kezelő osztályán.

A Matei Balş intézetet képviselő Constantin Durgeru ügyvéd szerint a két ápolónő megpróbálta eloltani a tüzet, és egyiküknek sikerült kikapcsolnia az oxigénellátást, elejét véve ezzel a robbanás bekövetkeztének.

„Első körben azokat a személyeket hallgatták ki, akik jelen voltak az esetnél, szolgálatban voltak. Két asszisztensnőt és két ápolónőt hallgattak ki, tanúként. Egy dolog bizonyos: az egészségügyi személyzetet nem lehet hibáztatni, nagyon világos, hogy reakciójuk gyors volt. Szerencsétlen incidens történt, az ápolónők, akik elsőkként szembesültek a tűzzel, rendkívül gyorsan reagáltak, egyiküknek még ahhoz is volt lélekjelenléte, hogy kikapcsolja az oxigénellátást. Ha ezt nem tette volna meg, robbanás következett volna be” – számolt be az ügyvéd.

Hozzátette, a két ápoló azt tette, amit kellett: „Egyikük egy takaróval odaugrott az egyik beteghez és megpróbálta eloltani a lángokat, a másik pedig lekapcsolta az oxigénellátást. Ezt követően mindketten elrohantak a tűzoltó készülékekért, amelyek a folyosó két végében voltak elhelyezve. Pont azt tették, amit tenniük kellett. Látszik, hogy megfelelően ki voltak képezve, a stresszes helyzet ellenére a lehető legmegfelelőbben reagáltak”.

A Matei Balş intézetben péntek reggel 5 órakor ütött ki a tűz, öt személy meghalt.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük