Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

FRISSÍTVE: Tűz ütött ki a Matei Balş intézetben, öt személy meghalt

FRISSÍTVE: Tűz ütött ki a Matei Balş intézetben, öt személy meghalt Románia

Öt személy meghalt a Matei Balş intézetben péntek reggel kiütött tűzben.

Hirdetés
Hirdetés

Raed Arafat, a belügyminisztérium államtitkára elmondta: az intézet folyosóit füst lepte el. Abban a kórteremben, amelyben kiütött a tűz, három pácienst halva találtak, egy negyediket sikertelenül próbáltak újraéleszteni, a többieket más kórházakba szállítják, közülük senki sincs kritikus állapotban.

Hozzátette: a tűz okait vizsgálják, amíg nincsenek konkrét eredmények „nem bocsátkoznak spekulációkba és gyanúsítgatásokba”.

A Matei Balş intézetbe Arafaton kívül megérkezett péntek reggel Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter, Andreea Moldovan, a minisztérium államtitkára, és Traian Berbeceanu, a főváros prefektusa is.

A Matei Balş intézetben koronavírusos betegeket ápolnak. A bukaresti Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) szerint mintegy száz személy volt az épületben.

Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter elmondta, felmérik minden beutalt páciens állapotát.

„Világos, hogy ez egy súlyos probléma, különösen, hogy az ország legjobban finanszírozott intézetéről beszélünk” – nyilatkozta telefonon a tárcavezető az Antena 3 televíziónak.

Százkét személyt evakuáltak az épületből, négy kórteremre terjedtek ki a lángok

Százkét személyt evakuáltak a bukaresti Matei Balş intézetből, ahol tűz ütött ki péntek reggel.

A fővárosi katasztrófavédelem egyik illetékese szerint sikerült eloltani a tüzet, és összesen 102 pácienst előbb az elsősegélynyújtó egységekhez, majd más kórházakba szállítják.

Összesen 28 tűzoltóautót, négy műszaki mentő egységet és tíz személyszállító kisbuszt vezényeltek ki a helyszínre – mondta. A tüzet bejelentő első hívás 5 óra 5 perckor érkezett a 112-es segélyhívószámra és az első tűzoltó egység 5 óra 13 perckor ért ki a helyszínre.

A tűzoltók kiérkezésekor 100-120 négyzetméteres felület állt lángokban, amelyek négy kórtermet érintettek. Fennállt a veszélye annak, hogy átterjed a tűz az első emeletre, ennek azonban sikerült elejét venni – mondta még a szakember.

Ötvenhárom pácienst szállítottak át más bukaresti kórházakba

Ötvenhárom pácienst szállítottak át más bukaresti kórházakba, miután péntek reggel tűz ütött ki a fővárosi Matei Balş intézetben – közölte az egészségügyi minisztérium.

Az intézet egyik épületéből összesen 102 pácienst evakuáltak, ezekből 53-at más kórházakba szállítottak, 49-et az intézet más osztályaira helyeztek át.

Gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indult bűnügyi kivizsgálás

Gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indult bűnügyi kivizsgálás a Matei Balş intézetben péntek hajnalban kiütött tűz ügyében – közölte a fővárosi ügyészség.

Két telefonvonalat üzemelnek be a hozzátartozóinak tájékoztatására

Két telefonvonalat üzemelnek be a Matei Balş intézetből áthelyezett páciensek hozzátartozóinak tájékoztatására – jelentette be a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU).

Az intézkedést azt tette szükségessé, hogy a kórház egyik részlegéről több mint száz pácienst evakuáltak és más részlegre, illetve más bukaresti kórházakba helyeztek át.

A két telefonszám: 021 206 9398 és 021 264 8515.

Két páciens súlyos állapotban van

A Matei Balş kórházból a Marius Nasta intézetbe átszállított négy páciens közül kettő súlyos állapotban van – közölte péntek délelőtt a Nasta intézet igazgatója.

Beatrice Mahler elmondta: négy, 62 és 89 év közötti pácienst szállítottak át a Nasta intézetbe. A két nő és két férfi közül egyik nő és egyik férfi állapota súlyos, őket az intenzív osztályon kezelik. Elmondása szerint egyik páciens sem szenvedett égési sebeket.

Az orvos hozzátette: a Piatra Neamţ-i kórháztüzet követően mindenfelé ellenőrzéseket tartottak a kórházakban, hogy felmérjék: milyen beruházásokra lenne szükség ahhoz, hogy a túlterhelt oxigénellátó berendezések biztonságosan működjenek, és szükség van arra, hogy az ellenőrzéseket folytassák és a beruházásokat meg is valósítsák.

Megtalálták egy ötödik áldozat holttestét

Egy szénné égett személy holttestére bukkantak a Matei Balş intézetben, ez a péntek reggeli kórháztűz ötödik áldozata – jelentette be a belügyminiszter.

Lucian Bode a Digi 24 televíziónak megerősítette, hogy az épületet átkutató tűzoltók egy személy szénné égett holttestét találták meg az egyik mosdóban.

Cikkünk frissül!

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. január 29., 11:27
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Vajon az ország legjobban finanszírozott intézményének nemrég felújított épületében vannak füstérzékelők ? Legalább az oxigént használó osztályokon. Hogy éghetett ki négy kórterem ? Nem az első kórháztűz.