Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

„Aki azt kéri a magyaroktól, hogy örvendjenek december elsején, az bolond”

„Aki azt kéri a magyaroktól, hogy örvendjenek december elsején, az bolond” Románia

A románok és magyarok közötti bizalmatlanság lebontását szorgalmazták egy péntek este tartott kolozsvári román nyelvű pódiumbeszélgetés résztvevői.

Hirdetés
Hirdetés

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke úgy vélte: Erdélyben olyan egyensúly alakult ki a románok és magyarok között, amely könnyen törékennyé válik. Példaként az 1990-es véres marosvásárhelyi román-magyar összecsapást és az úzvölgyi katonatemetőnél júniusban kialakult helyzetet említette.

A politikus úgy vélte: sok olyan probléma van, amelyeket a románok és magyarok őszintén soha nem beszéltek meg. Bizalmatlanság jellemzi az emberek, a közösségek viszonyát, mely a megértés hiányából fakad, és ez az együttműködést is akadályozza. Együttműködés nélkül pedig nincsen fejlődés – állapította meg Kelemen Hunor.

Daniel David pszichológus, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) rektorhelyettese, arra világított rá, hogy a romániai társadalomban nemcsak a magyarokkal szemben mutatkozik meg a bizalmatlanság, hanem a románok között is alacsony a bizalom szintje. Úgy vélte, az örökölt pszicho-kulturális alapok okozzák, hogy a román társadalom képtelen az együttműködésre, és Románia ugyan csatlakozott az EU-hoz, máig nem történt meg a tényleges integrációja. A kutató arra is kitért azonban, hogy a fiatalokban sokkal több a nyitottság, és van remény a hátrányok leküzdésére. Daniel David úgy vélte: csak annyit lehet elvárni a román állampolgároktól, hogy tanulják meg az állam nyelvét, és tiszteljék az országot. Nem muszáj szeretni is.

Sabin Gherman kolozsvári újságíró azt rótta fel, hogy a román állam kettős mércével mér. Amit természetesnek tart a románoknál, azt bünteti a magyaroknál. Példaként hozta fel, hogy a moldvai zászló „vígan lenghet” Neamt várának a bástyáján, Tordán és Aranyosgyéresen minden villanyoszlopon ott loboghat a város zászlaja, a székelyeknek viszont nem szabad használniuk a saját jelképeiket. Úgy vélte, félre kellene tenni a kettős mércét, és a két közösséget egymáshoz közelítő dolgokról kellene többet beszélni. Példaként hozta fel Liszt Ferenc román rapszódiáját, és a mű születésének körülményeit, amelyek Romániában alig ismertek.

A beszélgetés második felében román értelmiségiek, újságírók osztották meg gondolataikat a többnyire román anyanyelvű közönséggel az együttélésről.

Sanda Nicola újságíró úgy vélte: számára semmi nem írhatja felül azt az együttélési tapasztalatot, amit gyermekkorából Déváról hozott. A saját külföldi tanulmányai idején szerzett tapasztalata alapján fogalmazta meg: aki nem az anyanyelvén kommunikál, az mindig hátrányban van, mert a megtanult nyelven csak egy részét tudja kifejezni annak, amit gondol.

Cosmin Popa történész úgy vélte: a román és a magyar nép rendkívül tehetséges abban, hogy a megbékélés esélyeit elszalassza. Mindkét fél megvan a maga burkában, és a rosszat tudják a leggyorsabban megtanulni egymástól. Bajosnak tartotta, hogy 1990-ben Erdély és Románia egyesülése gyulafehérvári kinyilvánításának az évfordulóját, december elsejét tették Románia állami ünnepévé. „Aki azt kéri a magyaroktól, hogy örvendjenek december elsején, az bolond” – jelentette ki. Azt is hozzátette azonban, hogy a magyaroknak is meg kell érteniük, hogy a monarchiabeli elhibázott politikájuk vezetett a román egyesüléshez.

A román-magyar viszonyt boncolgató beszélgetés az RMDSZ által szervezett Ezer év Erdélyben száz év Romániában román centenáriumi rendezvénysorozat részét képezte.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. november 30., 17:23
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Nagyon jo musor vol.. Sajnos munkaban voltam nem tudtam elo felvetelt kovetni csak munka utan a teljes musort.. Gratula, es nagyon orultem hogy vannak ojan roman nemzetiseguek akik meg ertik a magyarsag hejzetet, es keszek nyiltan beszelni a ket nemzet egyutt eleserol.

  • User
   Dátum: 2019. december 2., 12:56
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Valoban jo musor volt. Neked viszont meg kellene tanulnod a magyar helyesirast, leginkabb a pontos j illetve az ly hasznalatat illetoen. AZ sem artana ha az egybeirasra vonatkozo szabalyt is szemrevetelezned.

    • User
     Dátum: 2019. december 3., 10:36
     ÉRTÉKELÉS: 10

     Néha akaratlanul ,sietségből melléütünk az ékezetes magánhangzókat kiírni elég bonyolult a telefonokon,ez tény,de a j és ly betük használata nem annyira bonyolult mint amennyire zavaró! De vannak szavak mint pl.a lesz szó it a legtöbben lessz -nek !írnak .Aztán hogy mik vannak a Székelyhírdetőn az már a vicc kategoriája…PL.szekejudvarhejen,manzátos ház elado,eccer, biciglik eladok…az ember csak hülledezik ,hogy miket írnak.

 • User
  Dátum: 2019. december 3., 17:27
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Néhány csemege a sz.hirdetőből.1.eladó egy haPteglabol epult…2.csereiss erdekel…3.azonali kezpenz fizetesrl…4.Vasarolnek tornaNcos hazat…5.csaladi hazz egyben nagy garazsal nagy udvaral elado…6.csaladiházunk eladová válikk kőltőzéss/sic!/ miat!…7.Elado…fris palinka Nagyon Meg eri az arat…8.elado friss petrezsejem nagyobb menyisegben….9.Elado…
  Ár megedjezés !! alapjan.

  • User
   Dátum: 2019. december 4., 0:34
   ÉRTÉKELÉS: -2

   A tragédia az,hogy mindenki magát grammaticosnak képzeli.Felette nincs senki! Utalok a latin közmondásra-Caesar non supra grammaticos.És még van egy -Errare humanum est.Aki meg akarja ismeri jelentésüket /ha nem ismeri/ nézzen utána!