Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Birtokbavette megújult otthonát a lisznyói közösség

Birtokbavette megújult otthonát a lisznyói közösség Kovászna megye

Vasárnap délben az Uzon községhez tartozó Lisznyó faluban felavatták a megújult kultúrotthont, amely lehetőséget nyújt a falu kisközösségeinek az együttlét és az együttműködés általi megerősödésre.

Az avatás napján déli 11 órára ünnepi istentiszteletre hívták a református templomba a helyieket. Gál Adél lelkész a 133 zsoltár azon versére építette igehirdetését, mely a lisznyói „kapaszkodó közösség” egységét is dicsérte: „Milyen szép és mily gyönyörűséges, mikor a testvérek egyetértésben élnek”. Értékelte, hogy a község elöljárói először a templomba hívták össze a helybelieket és hogy megteremtik a lehetőségét annak, hogy szép és rendezett községben a közösség is épülhessen.

Megtelt a lisznyói templom az ünneplő falubeliekkel (Fotó: Bodor Tünde)

Az istentisztelet után a szomszédba levő kultúrotthonhoz vonult a gyülekezet, ahol az ünnepi beszédek után került sor a szalagvágásra.

A lisznyói kultúrotthon egy 17 évvel ezelőtti tűzesetben károsodott jobban, felújítását pedig 2016-ban az akkori polgármester – jelenleg háromszéki prefektus – Ráduly István kezdeményezte. Akkor elkészült a megvalósíthatósági tanulmány, 2018-ban az önkormányzat pedig megnyert a tervekhez egy jelentős összegű uniós támogatást, de a kivitelezési szerződés aláírására csak 2022-ben került sor. Onnan viszont már sínen volt a dolog, mert a közbeszerzés nyertese a sepsiszentgyörgyi Ambient cég volt, amellyel hosszabb ideje, több önkormányzati tulajdonú épület felújítása során is jól együttműködött a községvezetés. Ebben az esetben is elégedetten nyugtázták a szakszerűen, gyorsan kivitelezett munkát. Mindezekről az előzményekről Bordás Enikő uzoni polgármester asszonytól és elődjétől, Ráduly Istvántól hallhattak az avató ünnepségre szép számmal összegyűlt falubeliek.

7 évbe tellett, de most kibővült, megszépült az egykori kultúrotthon (Fotó: Bodor Tünde)

A kezdeti 1,6 millió lejes költségvetés az építőanyagok árának drágulása és az előre nem látott munkálatok miatt a projekt befejezéséig 2 millió lej fölé kúszott, ebből a község önrésze 866 000 lej volt. Most viszont már reménykedhetnek abban, hogy az épület jó ideig megmarad jelenlegi szép állapotában, hiszen a problémát okozó vizesedés lehetőségét kizárták. Mi több, a gyenge alapokon nyugvó falakat megerősítették, a nagyterem belmagasságát megnövelték, a színpad alatt pedig két termet is kialakítottak, részletezte Florea Virgil, az Ambient cég vezetője. Az önkormányzat külön részt szentelt az épületen belül az ifjúságnak, amelyet a megyei tanács segítségével szereltek fel új bútorzattal, csocsó- és pingpongasztallal, televízióval, kivetítővel, laptoppal. A községközponton kívül így már két faluban, Bikfalván és Lisznyóban van a kultúrának újszerű otthona és hamarosan következik a negyedik, szentiváni kultúrotthon felújítása, szintén uniós támogatással.

Az ifjúság is saját teret kapott csocsóasztallal, tévével, laptoppal és kivetítővel (Fotó: Bodor Tünde)

Miközben az ünnepség résztvevői belülről is megszemlélték a megújult épületet, Gál Adél tiszteletes asszony elmondta, a vallásos foglalkozásokban jelenleg 17 fiatal vesz részt, de ő reméli, hogy sikerül bevonni a közösségi életbe a többieket is: összesen mintegy 30 főre rúg a faluban élő fiatalok száma. A nőszövetség lelkesedése és összetartása pedig most is táplálja a falubeli közösségi életet. Erről pedig ma is megbizonyosodhattunk, hiszen miután a kultúrotthon színpadán szerepelt az énekkar és a közönség megnézte a szentiváni néptáncos fiatalokat, a polgármesteri hivatal és a nőszövetség közös szeretetvendégségre invitálta a közönséget.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük