Felhívás!

Uzonkafürdő gondjai

A Bacon községhez tartozó Uzonkafürdő gondjai is szóba kerültek a Nagybaconban tartott megyetanácsülésen. Pethő István tanácsos két dologra is felhívta kollégái, illetve a baconi polgármesteri hivatal figyelmét.

 

Pethő István elmondta, a fürdőtelep területén gyakran látni vonuló állatcsordákat, melyeket nem kistermetű juhászkutyák kísérnek. Így, ha valaki elindul kirándulni Uzonkafürdőn, saját testi épségére való tekintettel azt csakis gázspray-jel, bottal felszerelkezve teheti meg, egyébként könnyűszerrel megtörténhet, hogy kutyaharapás áldozata lesz. Másrészt, feltette a kérdést, hogy lévén a környék Natura 2000-es terület, egyáltalán valaki ellenőrzi-e az itt legeltető gazdákat, betartják-e az erre vonatkozó szabályokat? „Jó lenne valamilyen megoldást találni arra, hogy Uzonkafürdő lakóit ne érintse hátrányosan a legeltetés, a településen átvonuló nyájaktól, csordáktól ne kelljen tartaniuk”, hangsúlyozta.

Azt is megjegyezte, hogy Uzonkafürdőn gyakorivá váltak a magánterületekre való illetéktelen behatolások: nemrég például egyik szomszédjának melléképületében tettek kárt ismeretlenek. Kérdése az volt, van-e őr a településen, illetve az őrnek van-e valamilyen munkaterve, hiszen tudtával az ott lakók az őrzésért egy bizonyos összeget fizetnek is.

Kérdéseire Simon András polgármester válaszolt. Mint mondta, a legeltetésekkel kapcsolatos gondokra több-kevesebb sikerrel próbáltak megoldásokat találni az elmúlt években, ám felkérte a tanácsost, tegyen ő is azért, hogy az elkövetkezőkben sikeresebbek legyenek az ellenőrzések. „Kérem, járjon közbe a megyei rendőrségnél, hogy adjanak több segítséget a helyi rendőröknek, hogy azok hatékonyabban tudják munkájukat végezni. Fontos lenne elérni azt, hogy a törvényszegőknek helyben alkalmazzanak büntetést” mondta.

Az éjjeli őrséggel kapcsolatban megjegyezte: van éjjeliőr ugyan Uzonkafürdőn, de – részben a Natura 2000-es státusznak is köszönhetően – a környéken úgy elszaporodtak a medvék, hogy éjjel már az őr sem mer járkálni tőlük. „A minap is azzal hívott fel, hogy menjek, kössem meg a medvét, mert nem tud őrködni tőle. Lehet, nevetségesen hangzik, amit mondok, de hamarosan sírni fogunk, ha nem tesznek valamit a medvék ellen, hiszen lassan már a saját kertünkbe sem merünk kimenni a vadaktól” mondta. Hozzáfűzte, idén Bacon község területén is tucatnyinál több vadállattámadást jegyeztek.

Hozzászólások