Felhívás!

Jóváhagyták a terveket

Jóváhagyták a terveket

A megyei tanács kihelyezett gyűlését tartották tegnap a nagybaconi kultúrotthonban.

 

Azért választották a gyűlés helyszínéül a megyeiek Nagybacont, mert két napirendi pont nemcsak Bacon község központja, de egyben Erdővidék számára is létfontosságú beruházások jóváhagyásáról szólt: a megyei tanácsosok elfogadták a Nagybaconon átvezető, Málnásfürdőtől Ágostonfalváig, illetve Baróttól Hargita megye határáig húzódó megyei útszakaszok teljes felújításának terveit, melyeket Kovászna megye a Fejlesztési Minisztérium Regionális Operatív Programja keretében kíván pályázatok által megvalósítani.

A tanácsgyűlés résztvevőit Simon András, Bacon község polgármestere köszöntötte, majd a megyei tanács elnöke, Tamás Sándor ismertette a napirendi pontokat. A már említett két napirendi ponthoz érve, a tanácselnök elmondta, hogy két külön beruházásról van szó: az egyik révén a Málnásfürdő–Hatod–Nagybacon–baróti kerülőút –Ágostonfalva útszakaszt, míg a másik által a Barót–Olasztelek–Vargyas útszakaszt újítanák fel, mindkettőt a megyehatárig, vagyis az ágostonfalvi hídig, illetve a Hagymás-tetőig.

Éppen ezért mindkét pályázat – melyek benyújtási határideje a Közép- romániai Fejlesztési Régió gyulafehérvári székhelyére július 13. – a szomszédos Brassó, illetve Hargita megyékkel együttműködésben van elképzelve, vagyis Brassó és Hargita megye is tovább folytatná a megyei utak felújítását a területükön levő országutak irányába. A most jóváhagyott tervek szerint Erdővidéken több mint 50 km-es megyei útszakasz újulna meg, és ezen a megújuláson nem csak egyszerű újraaszfaltozás értendő, hanem teljesen új alapot, új burkolatot kapnának az utak. A két pályázat összértéke több mint 135 millió lej, vagyis hozzávetőlegesen 30 millió euró, ebből Kovászna megye a nem elszámolható költségek, valamint az elszámolható költségek 2%-nak kifizetését vállalta.

– A beruházás révén az utak mellett épül mintegy 33 km földsánc, 13 km betonsánc, 115 áteresz és 7 híd is, további 16 hidat pedig felújítanának. A településeken belül 16 km hosszúságban járdák is épülnek – mondta a megyei tanácselnök. Az elképzelés szerint a beruházás megvalósításának forgatókönyve a következők szerint alakulhat: idén megtörténik a pályázatok elbírálása, jövőben lebonyolítják a közbeszerzéseket, 2019-ben pedig kezdődhet a munka.

Az elmondottak után Tamás Sándor megjegyezte, hogy az egyik tervnek a legnagyobb haszonélvezője Bacon község, azon belül is Nagybacon lesz, ám hozzáfűzte, addig, vagyis két éven belül az erdővidéki polgármesterek minden olyan munkát, ami útfeltöréssel járna a falvakban, végezzenek el, hiszen az új út elkészülte után erre nem lesz lehetőség. Itt jegyezzük meg, hogy Nagybacon a közművesítési munkálatok elkezdése előtt áll, ám azt például Bibarcfalván, Vargyason (szennyvíz-vezeték) és Barót egy részén is el kell még végezni.

Hozzászólások