Felhívás!

Új köntösben a hősök emlékműve

Új köntösben a hősök emlékműve

Az elmúlt években Kézdiszéken több első és második világháborús emlékművet újítottak fel az önkormányzatok, egyházak vagy civil szervezetek, így a Kézdiszentléleken, Kézdiszárazpatakon, Kézdialmásban és Kézdicsomortánban levő obeliszkek nyerték vissza régi pompájukat, most pedig az alsóesztelneki is megújult.

A római katolikus temető bejárata mellett a kézdiszentkereszti Laub Ede kőfaragó, szobrász-restaurátor és testvére, Laub Lajos által 1936-ban készített első világháborús obeliszkre utólag vésték fel a második világháborús hősök nevét. Felirata, Pro Patria. A hősöknek 1914-1918.

Az emlékmű felújítását Ilyés Imre alsóesztelneki római katolikus plébános kezdeményezte. A munkálatot Kovászna Megyei Tanácsa, Kulcsár Terza József parlamenti képviselő és a Székely Polgári Egyesület támogatta.

Az emlékmű felújítását Sánta Ferenc képzőművész és restaurátor végezte el ez év szeptemberében és októberében. Helyreállították a talapzat statikáját, a kimozdult köveket újrafészkelték, a hiányzó anyagokat pótolták, kicserélték a teljes fugázatot, és tisztították az elszíneződéseket a megfeketedett felületeken. A teljes felületet patinázták és ellenállóvá tették a vízre, valamint újraírták az összes szöveget. Így a több mint százötven hősi halott neve most már jól kivehető. Ez nem lehetett egyszerű, hiszen korábban csak nagy nehézségek árán, vagy egyáltalán nem lehetett a feliratokat elolvasni.

Hozzászólások