Hirmondo

Nagy tervek Kézdivásárhelyen

Nagy tervek Kézdivásárhelyen

Harmadik mandátuma elején tart Bokor Tibor polgármester, aki úgy értékeli: eddigi városvezetői pályafutásának legnehezebb éve van mögötte, ugyanakkor nagyon eredményes esztendőnek is minősíthető a tavalyi. Ennek gyümölcse az elkövetkezendő években érik be, derül ki az elöljáróval készített interjúból.

– Járványveszély, választási év. Hogyan látja a polgármester úr az elmúlt esztendőt?

– Az eddig pályafutásom legnehezebb éve volt a 2020-as, olyan dolgokat kellett csináljunk, amire soha nem is gondoltunk. Ki gondolta volna, hogy intézményeket kell bezárnunk, hogy otthon kell maradjunk, nem is beszélve az önkormányzat bevételének a csökkenéséről, amit egyes cégek ideiglenes vagy végleges bezárása okozott. Hiszen az önkormányzatoknak jelentős jövedelmi forrása a fizetések utáni adó egy bizonyos százaléka, az elbocsátott emberek és a 75 százalékra csökkentett fizetések pedig a bevételeinken is tükröződtek. Sajnos, elég sok munkálatot is hátráltattak az intézkedések, sok minden a tervezettnél később kezdődött. Én remélem, hogy a 2021-es év jobb lesz, elkezdődött az oltási kampány, azt is remélem, hogy minél többen élnek ezzel a lehetőséggel, újra elkezdődhet az iskola és beindul az élet.

– Hogyan látja, mik voltak a legnagyobb megvalósítások az elmúlt évben?

– 2020-ban nagyon sok szerződést írtam alá, ezzel egyesek meg is vádoltak a kampányban. De tudni kell, ahhoz, hogy egy pályázatot le lehessen adni, két-három éves előkészület, munka szükséges, és szerencsére 2020-ban sikerült a legtöbb finanszírozási szerződést véglegesíteni. Többször mondtam, hogy a kisebb településeknek nincs más lehetőségük a fejlődésre, minthogy külső forrásokat vonjanak be. Mi három irányt céloztunk meg. A legnagyobb összegek uniós forrásokból érkeznek, ez egymagában Kézdivásárhelyen mintegy negyvenmillió lejt tett ki a tavaly, ez 2023 végéig lesz elköltve. Meg vagyok győződve, látványos eredménnyel! Emellett a kormány által folyósított pénzekből minél többet igyekezünk lehívni, ebből az összegből eléggé gyors ütemben sikerült tavaly befejezni a Molnár Józsiás utcát, úgy, hogy minden vezetéket kicseréltünk, például egy kilométer új vízvezeték van lefektetve. Szintén a vidékfejlesztésre szánt pénzek révén egy nagy munkálatot kezdtünk meg a Bem József utcában, ahol a víz- és csatornahálózat teljesen megújult, várjuk a tavaszt, aláírt szerződésünk van az útszakasz teljes rehabilitálására, új járda, bicikliút épült. Annak az útnak a foltozását azért is „hanyagoltuk” el, mivel fel lesz törve, és új út készül. Tavaly elkezdődött néhány uniós projektnek a kivitelezése, gondolok a sebészeti osztály, a Csipkerózsika Óvoda és a Benedek Elek utcában lévő bölcsőde teljes felújítására. A harmadik forrás a magyar kormány által folyósított támogatások, abból újul meg a minorita rendház, ami reményeim szerint a nyárra el is készül. Volt még néhány, saját pénzből finanszírozott munkálat, ilyen a piac átépítése, a Margaréta utcában lévő terület felújítása, illetve az Achim András utcában a tér rendezése, nyilvánvaló, hogy ezek idén folytatódnak, és be is fejeződnek.

– A legtöbb embert talán az ivóvíz-szolgáltatás minősége zavarja. Bár nem kimondottan az önkormányzat dolga ennek a javítása, de mit tesznek önök, hogy legalább részben megoldódjon ez a helyzet?

– Nem tudom, hogy szerencse, vagy a munkánk eredménye kezd látszani, de az utóbbi időben nem szembesültünk annyi gonddal, mint korábban. A télies idő ellenére zajlanak a munkálatok a Csernátoni úton, ahol a betervezettnek mintegy fele van elvégezve. Remélhetőleg ennek a szakasznak a kicserélésével még egy kritikus zónától megszabadulunk. Ezzel párhuzamosan az udvarterekben is dolgoznak, igaz, egyáltalán nem vagyok megelégedve a munka ütemével, a cég, amelyik ötödik nekifutásra megnyerte ezt a kivitelezést, nem úgy dolgozik, ahogy mi elképzeltük. Szerettem volna, ha 2020 végéig (hiszen decemberben is lehetett volna dolgozni, az időjárás engedte) legalább az udvarterek egyharmadát, ha nem is felét befejezi. Ezzel szemben elég gyenge a teljesítmény, remélem, idén belehúznak, hiszen az elképzelésünk az, hogy ahogy haladnak a munkálatokkal, az utcácskákat rendezzük, új burkolattal és közvilágítással látjuk el. Az Eminescu utcában szeretnénk kicserélni a vezetéket, ott rengeteg probléma volt, több helyen szakadt el a cső, annak cseréjét követően azt az utcát is felújítjuk. Az önkormányzaton nem fog múlni, a szolgáltató jelzi a gondot, mi támogatjuk.

– Az 1918. december 1. és a Gyárak utcájában hasonló a helyzet.

– Ott is egy összetettebb felújításban gondolkodunk, hiszen nagyon rossz minőségű a járda, az elképzelés szerint az új vízvezeték pedig alája kerülne. Annyira széles az a szakasz, hogy a vízvezeték cseréjét követően a járda felújítása során bicikliutat tudnánk kialakítani, amelynek így kapcsolata lenne a Vasút utcai bicikliúttal. A szakaszon viszont gondok vannak a régi vezetékkel, néhány probléma azonosításra vár, ezt a szolgáltatónak kell megoldania. Van még néhány utca, amire elkészült a tervünk, egyik a Matkó István, a másik a Kanta. Várjuk az engedélyeket, hogy licitre tudjuk bocsátani a munkálatokat, de ezzel párhuzamosan víz- és csatornahálózat felújítás zajlik majd egy PNDL-s projekt révén az Ady Endre utcában, de még nem jutottak odáig, hogy a munkálatokat megkezdjék. A Kanta utcában a kockakövet fogjuk felszámolni. Amit a cégnek a Csernátoni út után meg kell oldania, az a Benedek Elek utca, a bölcsőde előtti részen is ki kell cserélni a vezetéket, hiszen az az útszakasz is új burkolatot kap, az Achim András utcával egyetemben, ahol már ki van cserélve a cső. Kritikus pont elég sok van, de felszámoljuk azokat, hiszen valóban nagyon súlyos gondról van szó.

– Idén megkezdik a régi kaszárnya felújítását is.

– Régi álmom válik valóra, hogy a minorita rendházat követően az egykori székely katonanevelde is visszakapja régi pompáját. Ez egy több mint 17 millió lejes munkálat, a kivitelezést a rendháznál is nagyon jól dolgozó Conico Rt. nyerte meg, amelyet komoly, megbízható cégnek tartok. Hogy a munkálatokat felgyorsítsuk, a tervezést és a kivitelezést egyben hirdettük meg, így január közepétől hat hónap áll a cég rendelkezésére, hogy a terveket elkészítse, és utána kezdődhet a munkálat. Amire a minorita rendház elkészül, arra a csapat át is költözhet a kaszárnyához. A pályázatban kulturális központot jelöltünk meg célként, a terv részét képezi, hogy az épület felújítását követően a környékét is rendezzük. Abban is gondolkodunk, hogy a múzeum átköltözzön, de még nem biztos, hogy ez az egyetlen intézmény lesz az épületben. Lesz majd egy nagyon szép belső udvar, amely egy színpaddal ellátva kitűnő lesz kisebb szabadtéri koncertek és előadások megtartására, de akár filmvetítésekre is. Ez Kézdivásárhelyről eddig hiányzott.

(A beszélgetés második részét jövő héten olvashatják.)

Hozzászólások