Felhívás!

Harmincmillió euróba kerül az uszoda

Harmincmillió euróba kerül az uszoda

Az eredeti elképzelés szerint hét, majd tizenöt, de mostanra közel 30 millió euróra rúg a tervezett kézdivásárhelyi uszoda. A helyi tanács csütörtöki ülésén megtette az első lépést annak érdekében, hogy a hatalmas értékű beruházás megtörténhessen.

Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere érdeklődésünkre elmondta: a tervezett építmény háromszintes lesz, a terv szerint szaunát, több medencét és más létesítményeket is tartalmaz majd. Az elöljáró több részletet is elárult a hatalmas beruházással kapcsolatosan.

„A múlt csütörtöki tanácsülésen meghoztuk az első fontos döntést helyi szinten, a tanácshatározattal megerősített dokumentációt el is küldtük az Országos Fejlesztési Ügynökségnek. Ezen kívül még három nehéz lépés maradt hátra. Az első, legfontosabb pénteken esedékes, a munkatársaimmal az ügynökségnél, a technikai bizottságnál van jelenésünk, hogy megvédjük a beruházást, magyarán elmagyarázzuk, hogy miért fontos a város és a környék számára. Várható, hogy az ügynökségnél a tervezőnek is kérdéseket fognak feltenni. Amennyiben ezt az akadályt sikeresen vettük, akkor a következő lépésben ugyanezen a procedúrán kell átesnünk, csak jóval magasabb szinten, a fejlesztési minisztériumban. Ez azért szükséges, mert a beruházás nagyon nagy értékű. Amennyiben az is megvan, akkor a miniszter határozatot kell hozzon, amit a pénzügyminisztérium is kell láttamozzon, majd kormányhatározat kell szülessen, szintén amiatt, mert óriási a pénzösszeg” – magyarázta Bokor Tibor, aki néhány technikai adatot is megosztott.

„A létesítmény alapterülete 4500 négyzetméter, ez három szintből tevődik össze, hatalmas komplexumról van szó. Az alagsorban kapnak helyet a működtetéshez szükséges műszaki berendezések, ezen kívül lesz négyféle szauna, egy száraz, egy nedves, egy fényterápiás és egy aromaterápiás. Szintén az alagsorban kap még helyet egy gőzfürdő, egy fitneszterem és egy pihenőhelyiség. A komplexumon belül öt különféle méretű és rendeltetésű medence lesz, a legnagyobb 30×21 méteres, ez versenymedencének is megfelel, ahol vízilabdázni lehet, a nyolcsávos pálya úszóversenyek lebonyolítására is alkalmas, kijelzővel lesz ellátva. Ezen kívül lesz egy tanmedence és három, úgynevezett élménymedence. Ahhoz, hogy rövidpályás úszóversenyeket lehessen lebonyolítani, lesz egy mobil fal is. A földszinten kapnak helyet az öltözők, a mellékhelyiségek – külön a sportolóknak, külön a publikumnak, lesz egy egészségügyi ellátó és a személyzeti irodák. A tetőtéren található a lelátó, külön a cipőt viselő nézőknek és a lábbeli nélkülieknek, mivel lesz, aki versenyt nézni jön, és olyan is, aki emellett fürödni is szeretne. Szintén itt egy büfét is szeretnénk működtetni” – magyarázta.

A költségek az évek során jelentősen megnőttek, amikor Bokor Tibor elkezdett az üggyel foglalkozni, akkor nyolcmillió euróval számoltak, ez felment 15-re, most meg harmincmillió euróra becsülik a beruházást, ennek nyomós okai vannak. „A költségeket befolyásolta a lej-euró paritás, ugyanis euróban számolunk, de a hivatalos fizetőeszköz a lej, és az alig négy lejes euró időközben közel öt lejre küszködte fel magát. Szintén befolyásolták a költségeket az építőiparban megemelt fizetések, de az építőanyagok árának drasztikus megemelkedése is. A tavalyhoz képest is jelentős a drágulás, emiatt más beruházásoknál is gondjaink vannak, mert a cégek vagy itt akarnak hagyni vagy több pénzt követelnek” – magyarázta a költségek megemelkedésének hátterét az elöljáró.

Amennyiben megkapja a finanszírozást Kézdivásárhely, és megépül az uszoda, a céhes városnak olyan sportbázisa lesz, amivel nem sok város büszkélkedhet, hiszen pár száz méteres körben futballpálya, műfüves pálya, sportcsarnok és műjégpálya is lenne az új létesítményen kívül. Ez kétségtelenül hatalmas lökést adna a sportturizmusnak, hiszen a műjégpályát gyakran igénylik edzőmérkőzések megtartására más településekről érkező sportolók, viszont egy uszoda még vonzóbbá tenné a várost. Az sem elhanyagolható, hogy Kézdivásárhelyen évek óta nincs strand, a fürödni vágyók minimum Sepsiszentgyörgyre vagy Brassóba kell menjenek, ha lubickolni akarnak.

Az uszoda építését még Török Sándor polgármester kezdte meg, Rácz Károly regnálása alatt semmiféle előrelépés nem történt, viszont akkoriban a helyzetet súlyosbította a gazdasági világválság is. Bokor Tibor polgármester volt, aki érdemben tudott lépni az ügyben, rengeteg lobbizással, a tervek újrakészítésével, a meglévő kapcsolatrendszer kihasználásával sikerült eljutni odáig, hogy a héten már meglesz az első érdembeli tárgyalás Bukarestben, ahol a végső döntés születik.

Hozzászólások