Felhívás!

Beruházások előtt

Beruházások előtt

Barót város új beruházások küszöbén áll, némelyikekről már korábban is értesülhettek olvasóink. Azzal kapcsolatosan, hogy mire számíthatunk az elkövetkezőkben, a város főépítészét, László Sándort kérdeztük.

 

A szakember a Bányász utca felújításáról lapunknak elmondta, hogy a közbeszerzés lezajlott, a munkálatot a brassói Consal cég nyerte meg. Jelenleg az építkezési engedély kibocsátása előtt tartanak, ehhez a környezetvédelmi hatóság, illetve az áramszolgáltató vállalat beleegyezését megkapták, ám a gázszolgáltatóé még nem érkezett meg a hivatalhoz. Mint ismeretes, az utcát teljesen felújítanák, beleértve a járdákat is.

Elkezdődött közben a készenléti garázs építése, ezt a Zöld Út Kft. végzi. A városi tanács már két évvel ezelőtt jóváhagyta, hogy Baróton korszerű felszereléssel ellátott készenléti egységnek helyet adó garázst építsenek, hogy, ha beavatkozásra van szükség, ne kelljen a sepsiszentgyörgyiekre várni. A tervek szerint a garázst idén már tető alá hoznák, átadására jövőben kerülhet sor.

A Petőfi utcai hidat illetően is az engedélyek megérkezésére várnak, amint ez meglesz, hozzálátnak az építkezéshez. A munkát itt is a felsőrákosi Zöld Út Kft. végzi. A 10,7 méter híd szélesebb lesz, mint a jelenlegi, két autó is elfér rajta. Hossza 21 méter lesz, a két autósáv mellett gyalogosjárdák is helyet kapnak azon. Az építéséhez szükséges pénz rendelkezésére áll a hivatalnak, a munkát mielőbb be akarják fejezni.

A kormány nagyobb összeget adna a városnak a jelenleg félkész iskolaépületre is. Az egykor tervezett iskolakampuszból két épület készült el valamennyire a korábbi években, ezekből egyelőre a nagyobbikat fejeznék be. „Az összeg az iskolaként szolgáló épület építésének befejezésére, valamint annak teljes felszerelésére lenne elég”, tájékoztatott László. A kisebbik épület finanszírozásáról, melyben eredetileg műhelyek lettek volna, nem szól a minisztériumi döntés.

Ugyancsak a Fejlesztési Minisztérium támogatná a felsőrákosi vízhálózat kiépítését, és a Felsőrákosra vezető, 38-as jelzésű községi út modernizálását is. A város hamarosan mindhárom tervre – baróti iskolaépület, felsőrákosi út és felsőrákosi vízhálózat – benyújtja a szükséges dokumentációt a minisztériumhoz, itt azokat egy bizottság elbírálja, döntésüktől függ, hogy megkötik-e a szerződést kivitelezésükre vagy sem.

 

Hozzászólások