Felhívás!

A 170. évfordulóra hangolva

A 170. évfordulóra hangolva

Kézdivásárhely idén is méltón emlékezik a márciusi ifjakra, többnapos programsorozattal ünnepli az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulóját. A központi ünnepség idei díszszónoka Vargha Mihály szobrászművész, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója, kézdivásárhelyi büszkeségünk lesz.

 

Március 5-én és 6-án a városi iskolások mérettetik meg magukat a Zúg március szónokversenyen és a március 15. tiszteletére szervezett szavalóversenyen, ahol a tét a központi ünnepségen való szereplés. Immár hagyományosan, március 11-én, vasárnap délben nyitja meg kiállítását az Incze László Céhtörténeti Múzeum XXIX. ünnepi tárlat 1848. március 15-e emlékére címmel. A tárlatot Vargha Mihály szobrászművész nyitja meg, közreműködnek Józsa Irén és Nagy-Babos Tamás tanárok, valamint a Cantus Kamarakórus Fórika Balázs karnagy irányításával. Az esemény házigazdája dr. Dimény Attila múzeumvezető.

Március 14-én a Nyergestetőn emlékezik Kézdivásárhely, valamint a városba érkező küldöttségek: ünnepi műsort adnak elő és koszorúznak a Bod Péter Tanítóképző és a debreceni Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola Gyakorló Általános Iskolájának tanulói és tanárai. Március 15-én ünnepi istentisztelettel indul a nap a református templomban, műsorral készül a Református Kollégium diáksága.

A Gábor Áron téren tartandó megemlékezés 11 órakor kezdődik az iskolák felvonulásával, majd a huszárok, a XV. Székely Határőr Gyalogezred hagyományőrző csapatai és a környező falvak képviselőinek bemutatkozása következik. Az ünnepi műsor a déli harangszó után kezdődik. Közreműködik a Historica zenekar, a Tanulók Klubja fúvószenekara, Kalányos Roland, a Nagy Mózes Elméleti Líceum diákja, valamint Kiss László és Márdirosz Ágnes színművészek. Az ünneplőket Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere köszönti, ünnepi beszédet Vargha Mihály mond.

A programsorozat alkalomhoz illő előadással zárul, amelyet 19 órától tartanak a Vigadó Művelődési Házban, rendezője Lung László Zsolt. A részletes programot a későbbiekben közöljük.

Hozzászólások