Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Véget vetnének az árzsonglőrködésnek

Véget vetnének az árzsonglőrködésnek Gazdaság

Köteleznék az üzleteket, hogy árkedvezmény hirdetésekor tegyék közzé, hogy az azt megelőző 30 napban mennyi volt az adott termék legalacsonyabb ára, áll az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) törvénytervezetében.

Hirdetés
Hirdetés

A kezdeményezés célja, hogy átláthatóbbá tegyék a kereskedők árpolitikáját, hiszen ha a vásárló ismeri a termék 30 nappal korábbi árait, láthatja, hogy valóban csökkentették-e azokat, és eldöntheti, hogy kedvező-e számára az ajánlat.

Az új intézkedésnek a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat, az árzsonglőrködés visszaszorításában lenne szerepe. Közismert a gyakorlat – főként a „fekete péntek” akciók során –, hogy a kereskedők röviddel az árkedvezmény előtt megemelik eredeti áraikat, majd azt visszacsökkentve azt a hatást keltik, hogy kedvezményesen kínálják termékeiket, holott az árcsökkentés egyáltalán nem valós. A versenyhivatal részéről Gyerkó László felidézte, az elmúlt években történtek erre a gyakorlatra vonatkozó ellenőrzések, és amikor hosszabb távon elemezték az ármozgásokat, rögtön kiderültek az ilyen jellegű visszaélések. Az ugyanis tisztességtelen piaci magatartásnak számít, ha úgy mozgatják az árakat, hogy nem igazi árcsökkentéssel ösztönzik a vásárlást.

Gyerkó leszögezte: az árakat nem lehet hatóságilag szabályozni, ám átlátható tájékoztatásra lehet kötelezni a cégeket. Más országokban is működik, hogy árkedvezmény hirdetésekor a kereskedőnek közzé kell tennie az adott termék elmúlt 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árát, időszerű ennek bevezetése Romániában is.

A versenyhivatal szakemberei hetente elemzik az alapélelmiszerek árainak alakulását, és ha kiugró változásokat tapasztalnak, vizsgálatot rendelnek el. A www.monitorulpreturilor.info oldalon online árfigyelőt működtetnek, amely folyamatosan monitorozza az alapélelmiszerek és üzemanyagok árának változását, mutatott rá Gyerkó László.

A kereskedők általában kétfajta árcsökkentést alkalmazhatnak: egyik a végkiárusítás, amikor egy raktárkészlettől próbálnak megszabadulni, helyet csinálva az új árunak. A végkiárusítás esetében a címkén fel kell tüntetni a kedvezmény időtartamát, százalékos arányban az árcsökkentést, és hogy a termék milyen árról indult, erről a cégeknek regisztert kell vezetniük. Ez tehát pontosan szabályozott, így nemigen történnek visszaélések, sőt egyszerűsítették is a kereskedők dolgát azzal, hogy már nem kell lejelenteniük a polgármesteri hivataloknál, ha végkiárusítást szerveznek.

A másik a „fekete péntek” jellegű akció, amikor a nagy mennyiségű vásárlást ösztönzik. Ez esetben már bonyolultabb bizonyítani a tisztességtelen árzsonglőrködést, csak abban az esetben tudják megtenni, ha egy panasz nyomán átvizsgálják a cég könyvelését, és abból kiderül, hogy az árkedvezmény meghirdetése előtt felemelte árait, majd vissza is csökkentette azt, ezzel azt a hamis hatást keltve, hogy kedvezményes az ajánlat.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük