Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Uniós pénzek válságkezelésre

Uniós pénzek válságkezelésre Gazdaság

A koronavírus-járvány okozta válság felkészületlenül érte az Európai Uniót és a tagországokat. A válságkezelő intézkedéseket kapkodva, fejetlenül hozták meg, ám javult a helyzet, a következő időszakban sok intézkedés tisztázódhat és újabbak érkeznek, mutatott rá lapunk kérdésére Winkler Gyula. Az RMDSZ EP-képviselője szerint az Európai Unió szintjén eddig három fontos döntés született.

Egyrészt 100 millió euróról 800 millióra emelték az unió sürgősségi alapját, ebből az egészségügyi sürgősségi eseteket finanszírozzák. Egy másik döntés a légi társaságokra vonatkozik. Felfüggesztették azt a szabályt, miszerint elveszíti a számára kijelölt légi folyosókat az a légitársaság, amely nem működteti a járatokat, de jelenleg nonszensz üres járatokat működtetni. Legfontosabb intézkedésként átcsoportosították az EU kohéziós alapjait, amelyeket a tagállamok még nem használtak fel. Ez uniós szinten 32 milliárd euró, amiből Románia 3 milliárd euróhoz férhet hozzá.

Winkler Gyula szerint ez az összeg nem fog automatikusan megérkezni a kormány számlájára, ezekre nagyon sürgősen programokat kell kiírni, amelyek három területet céloznak: egészségügyi rendszerek ellátása, a kis és közepes vállalkozások és a munkaerőpiac támogatása. A román kormány feladata, hogy lemondjon elsősorban azokról a nagy infrastruktúra-projektekről, amelyeknek sok esetben a tervezése se történt meg, és a felszabaduló összegekre a jelenlegi helyzet megoldására alkalmas új programokat indítson.

Hirdetés
Hirdetés

Egészség mindenekfelett!

Winkler Gyula szerint legfontosabb az élet és az egészség védelme, ezért a kohéziós alapok egy részét egészségügyi ellátására lehet fordítani: megvásárolni a kesztyűt, védőmaszkot, köpenyt, fertőtlenítőszereket, illetve lélegeztető-gépeket és tesztelő berendezéseket a rugalmasabbá tett közbeszerzési eljárások keretében. Támogathatják az ipari átállást is, vagyis olyan gyárak technológiai átállását, amelyek eredetileg más terméket készítettek, de kénytelenek voltak bezárni ám újraindulhatnának és gyárthatnának egészségügyi eszközöket. Továbbá finanszírozhatják köz- vagy magántulajdonban levő helyiségek, például szállodák berendezését karanténnak.

Támogatás vállalkozásoknak!

Kiemelt a kis és közepes vállalkozások támogatása, hiszen ezek jelentik a gazdaság motorját, ők biztosítják a legtöbb munkahelyet. A vállalkozók számára kamatmentes hiteleket, garancialapot biztosíthatnak vagy az állam egy időre felfüggeszti az adók és illetékek befizetését. Fontos ebben az időszakban, hogy az állam időben törlessze tartozásait a vállalkozók felé. Ugyanennél a tételnél finanszírozzák a kényszerszabadságokra járó 75 százalékos béreket is.

Közvetlen kifizetés

Az EP-képviselő szerint az uniós pénzeket a munkavállalók közvetlen kifizetésére is fel lehet használni, így például arra, hogy ha valaki állás nélkül marad, és nincs családjának tartaléka, az kapjon gyorsan egy összeget, amit megélhetésre költhet. E tekintetben minden ország másként jár el, de fontos lenne, hogy a következő napokban a román kormány is lépjen, és hozzon közvetlen kifizetésekre vonatkozó rendeletet.

Törékeny gazdaságunk

Románia számára hátrányt jelent, hogy évek óta a fogyasztás volt a fejlődés motorja, de ez csak a társadalom normális működésekor működik, ám most törékennyé tette a gazdaságot. Vannak ugyan ágazatok, amelyek szárnyalnak – egészségügyi eszközök, védőfelszerelések, fertőtlenítők és internetszolgáltatás –, de más ágazatokban lecsökkent vagy meg is szűnt a fogyasztás, mutatott rá Winkler. Hozzátette: eleve rossz pozícióból indultunk, mert Romániának 3 százalék fölött volt a költségvetési hiánya, nincsenek tartalékai. Hátrány, hogy a közigazgatás nincs felkészülve az elektronikus ügyintézésre, és az országot egy politikai válság közepette érte az egészségügyi válság, a pártok választásokra is készülnek, ezért hajlamosak populista intézkedéseket is hozni. Pozitívum viszont, hogy az országnak a legutóbbi gazdasági válság óta konszolidált a bankrendszere, amelyre most szükség van az euró–lej-árfolyam szabályozásában és a gazdaságnak szükséges likviditások biztosításában.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük