Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Uniós forrásokból épülhet meg a Brassó – Bákó autópálya

Uniós forrásokból épülhet meg a Brassó – Bákó autópálya Gazdaság

Marcel Bolos, európai beruházásokért és projektekért felelős miniszter csütörtökön beszélt arról az intézkedéscsomagról, amelyet a kormány a kohéziós politikára elkülönített költségvetés egyharmadának elköltése érdekében fogadott el. Összesen 600 kilométernyi autópálya finanszírozása és megvalósítása válhat lehetővé, köztük a Brassót Bákóval összekötő, A13-as sztrádáé is.

Hirdetés
Hirdetés

A tárcavezető elmondta, hogy Románia 43 milliárd eurós költségvetést kapott a kohéziós politika keretében, amely két összetevőre tagolódik: 30 milliárd euró a támogatási összetevőre, amely nagyon fontos hazánk számára, és 13 milliárd euró a megvalósítandó projektek társfinanszírozására.

„Ezt a költségkeretet 2029. december 31-ig kell elköltenünk, és a kormány által elfogadott projekteken keresztül biztosítanunk kell, hogy az infrastrukturális projektek – különös tekintettel a közlekedésre – finanszírozása folyamatos legyen, azaz ne legyen fennakadás a projektek megvalósításában” – mondta a miniszter.

Marcel Boloș rámutatott, hogy a kormány által jóváhagyott egy intézkedéscsomagot a kohéziós politikára elkülönített költségvetés egyharmadának, azaz 16 milliárd eurónak az igénybevételére, ebből a közlekedési infrastruktúrára 9,2 milliárd eurór, a víz- és csatornázási infrastruktúrára 3 milliárd eurór, a hulladékkezelésre 500 millió eurót, kockázatkezelésre pedig további 500 millió eurót fordítanak. Egy másik fontos elem az egészségügyi infrastruktúra, amelynek költségvetése 2,9 milliárd euró.

A szakminiszter szerint a Bákó – Brassó autópálya 2,4 milliárd eurós költségvetésből kerülne finanszírozásra. Az A13-as sztráda költségeit 2-3 milliárd euróra becsülik. „Ami a közlekedési infrastruktúrát illeti, ahol Románia 9,2 milliárd eurós költségvetéssel rendelkezik, intézkedéseket hoztunk annak érdekében, hogy a fontos projektek finanszírozása folytonos legyen” – mondta Boloș.

Ezek a projektek a következők:

  • Nagyszeben-Pitești autópálya, 122 km, 2,3 milliárd euró;
  • észak-erdélyi autópálya, 96 km, 1 milliárd euró;
  • Brassó-Bákó autópálya, 180 km, 2,4 milliárd euró;
  • Marosvásárhely-Târgu-Neamț autópálya, 160 km;
  • Bukaresti körgyűrűjének északi része, valamint tíz összekötőút, 1,1 milliárd euró.

„Összesen 600 kilométernyi autópályáról van szó, amelyek esetében biztosítottuk a megvalósítás folyamatosságát és a finanszírozás garantálását uniós lapokból” – mondta Marcel Bolos, hozzátéve, hogy van idejük a projektek megvalósítására és a műszaki-gazdasági dokumentumok elkészítésére.

(Forrás: news.ro, fotó: Haáz Vince)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások