Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Több ezer lejes bírság járhat a túlóratörvény be nem tartásáért

Több ezer lejes bírság járhat a túlóratörvény be nem tartásáért Gazdaság

Döntő házként, 169 támogató, 44 ellenszavazattal és 67 tartózkodás mellett elfogadta a képviselőház a munkatörvénykönyv módosítását, amelynek értelmében a pluszmunkára vonatkozó előírások be nem tartása 1500 és 3000 lej közötti bírsággal fog járni személyenként.

Hirdetés
Hirdetés

A javaslat a 2003/53-as törvény 260. cikkelyét módosítja. A jelenleg érvényben lévő jogszabály ugyanis anélkül szabja meg az 1500 és 3000 lej közötti bírságot a pluszmunkára vonatkozó előírások be nem tartására, hogy figyelembe venné a pluszmunkát végző személyek számát. A módosítás kimondja, hogy a bírság összege személyenként értendő.

A tervezetet a PSD és az USR néhány képviselője, valamint független törvényhozók nyújtották be.

Az európai munkakörülményeket vizsgáló European Working Conditions Survey adatai szerint a romániai alkalmazottak 35%-a többet dolgozik a heti negyven óránál. A legtöbb pluszmunkát a 35-49 év közötti munkavállalók végzik. Az adatok szerint a pluszmunkát végzők 15%-a állította, hogy egészségét negatívan befolyásolja a többletmunka, 21 százalékuk vallotta, hogy a túlórázás miatt már nincs energiája az otthoni feladatokat ellátni, és 11 százalékuk szerint ez a helyzet oda vezetett, hogy nem tudtak eléggé figyelni családjukra.

A képviselőház döntő fórum volt a kérdésben.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük