Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tíz százalékkal nőhet a gáz ára jövő áprilistól

Tíz százalékkal nőhet a gáz ára jövő áprilistól Gazdaság

Tíz százalékkal nőhet 2020 április 1-jétől a szabályozott gázár a lakossági fogyasztók számára, amennyiben életbe lép a román hatóságok által kidolgozott árliberalizálási ütemterv- tájékoztatnak energiaágazati források.

Hirdetés
Hirdetés

A román hatóságok és az Európai Bizottság által elfogadott új liberalizációs ütemterv szerint a gázpiacot 2021. április 1-jén teljes mértékben liberalizálják, de 2020. április 1. és 2021. március 31. között lesz egy átmeneti időszak.

Az átmeneti időszak alatt a háztartási fogyasztók és a hőerőművek igényeinek 50%-át megawattóránként 68 lejes maximális áron szabályozott rendszerben biztosítják, a gázok 50%-át pedig a szabadpiacon vásárolják meg.

‘Ha ezt a módszert alkalmazzák, akkor 2020. április 1-jétől a gáz jelenlegi tőzsdei ára 9-10%-kal fog növekedni” – állítják energiaágazati források.

Romániának december 26-áig kell átvennie a gázpiac liberalizációjának új ütemtervét. Ennek oka az, hogy a 2018/114-es sürgősségi kormányrendelet miatt indított kötelezettségszegési eljárásban Románia három hónapos halasztást kapott Brüsszeltől, hogy ne idézzék az Európai Bíróság elé.

A földgázpiacot 2021. április 1-jén, a villamosenergia-piacot pedig 2021. július 1-jén liberalizálják teljes mértékben, beleértve a háztartási fogyasztókat is – mondta két héttel ezelőtt Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) igazgatóhelyettese.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük