Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szombattól Románia földgázt is exportál a Moldovai Köztársaságnak

Szombattól Románia földgázt is exportál a Moldovai Köztársaságnak Gazdaság

Románia szombat 13 órától földgázt exportál a Moldovai Köztársaságnak Iaşi-Ungheni vezetéken keresztül – nyilatkozták az Agerpres-nek a Transgaz illetékesei.

A vállalat képviselői szerint a szomszédos ország több mint egymillió köbmétert földgázt kap Romániától. Ez az első alkalom, hogy a Moldovai Köztársaság földgázt importál a Iaşi-Ungheni vezetéken keresztül.

A Gazprom november 22-én közölte a chişinăui kormánnyal, hogy december elsejétől 56,5 százalékkal csökkenti a Moldovai Köztársaságnak szállított gázmennyiséget. Az orosz óriásvállalat arra hivatkozott, hogy az Ukrajnán áthaladó vezetékein keresztül szállított gáznak csak egy része jut el Moldovába. 

Üzletet kötöttek a tömeges áramszünetek kockázatának csökkentése érdekében

Andrei Spînu moldovai miniszterelnök-helyettes, infrastrukturális és regionális fejlesztési miniszter szombaton bejelentette, hogy megállapodást kötöttek a kiterjedt áramkimaradások kockázatának csökkentése érdekében.
 
Spînu közölte, hogy az Energocom állami áramszolgáltató vállalat elegendő elektromos áramot fog vásárolni az ország legnagyobb elektromos erőművétől, amely a Romániából érkező importtal együtt képes lesz fedezni Moldova decemberi szükségleteit.

Európa legszegényebb országában, Moldovában az Oroszországból érkező földgázszállítások csökkenése, valamint a szomszédos Ukrajna energetikai létesítményeire mért orosz légicsapások miatt gyakori volt az áramkimaradás.

A moldovai elektromos hálózat a szovjet idők óta összeköttetésben van az ukrajnai és a Dnyeszter melléki hálózatokkal.

A Moszkva-barát szakadár Dnyeszter melléki területen található Cuciurgan erőmű a Chisinau által szállított orosz gáztól függ. Az erőmű november elején leállította Moldova többi részébe irányuló áramszállítást, miután az orosz Gazprom az ősszel kifizetetlen számlákra hivatkozva 40 százalékkal csökkentette a Moldovának szánt földgázexportot.

„A szerződés aláírásával csökkent a hálózatról való tömeges lekapcsolódás veszélye” – írta a Telegram üzenetküldő alkalmazáson a miniszterelnök-helyettes. „A szerződés észszerű kompromisszum, amely révén a Dnyeszter mindkét oldalán élő állampolgárok áramhoz és földgázhoz jutnak”.

Spînu közölte, hogy a Moldovagaz moldovai gázipari vállalat 5,7 millió köbméter földgázt szállít a Dnyeszter melléki területnek.

A Cuciurgan erőmű Moldova legnagyobb energetikai cége. A Dnyeszter melléki terület az 1992. évi polgárháború után szakadt el Moldovától, de a legtöbb ország nem ismeri el. Az erőművet 2004-ben Dnyeszter melléki illetékesek privatizálták, majd eladták egy orosz állami cégnek. Moldova nem ismeri el a privatizációt.

Spînu közölte, hogy vezetők tárgyaltak a szerződés esetleges meghosszabbításáról is a január-márciusi időszakra, „hogy az egész országot ellássák árammal”.

forrás: Agerpres, MTI

fotó: Európai Bizottság

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük