Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Székelyföld-szerte Háromszéken a legolcsóbb a bárányhús

Székelyföld-szerte Háromszéken a legolcsóbb a bárányhús Gazdaság

A pénztárcánkhoz képest meglehetősen borsos áron kínálják a bárányhúst: esetenként 45–55 lejt is elkérnek egy kilogramm húsvéti eledelért a székelyföldi piacokon, boltokban. Ezért sokan csak fél vagy negyed bárányt vásárolnak, egy egész jószág ára ugyanis akár a 600 lejt is meghaladhatja. A drágaság mögött a gazdák szerint az áll, hogy élősúlyban jó áron, könnyebben értékesíthetik, így kevesebb állatot vágnak le eladásra. 

Hirdetés
Hirdetés

Élősúlyban jó áron tudják értékesíteni a gazdák a bárányt, nagy szállítmányokat visznek el, egyszerre sok állatot tudnak eladni, így nem vessződnek a levágásukkal és az eladásukkal. Ugyanakkor az is tény, hogy a vágott báránynak is jó ára van, az emberek viszont emiatt egyre kevesebbet, és egyre kisebb súlyban veszik a bárányhúst. Többen csak fél vagy negyed bárányt vásárolnak.

Idén csökkent a bárányállomány is, ami azzal is magyarázható, hogy a húsvét korai időpontra esett, és ezért kevesebb a vágósúlyt elérő állat. A báránynak legalább hathetesnek és legkevesebb 8–10 kilogrammosnak kell lennie, hogy megérje levágni. Továbbá a takarmány és a gabona ára is emelkedett, így költségesebbé vált a juhtartás. 

 Ami még ennél is aggasztóbb hír a vásárlók szemszögéből, hogy a legtöbb bárány külföldre kerül, a nagygazdák 80 százaléka az arab államokban, illetve Olaszországban, Görögországban, Törökországban értékesíti az állatait.

„Az állattartó nagygazda dönt, előnyben van, ugyanis az említett országokban a kereslet mindenhol jelentős” – mondta Hencs András állatorvos.

 Azok a háromszéki állattartók, akik kevesebb bárányt értékesítenek, azzal kell szembesüljenek, hogy olcsóbban tudják eladni mind a levágott, mind az élő állatot, mint tavaly. Székelyföld szintjén Háromszéken a legolcsóbb az ára. A fővárosban például 50–60 lej egy kiló bárányhús, Háromszéken pedig már 30–40 lejért be lehet szerezni. Tavaly egy kiló hús ára 40 lejtől kezdődött, tavalyelőtt 25–30 lejért lehetett vásárolni. Az inflációt figyelembe véve, lényegesen olcsóbb, mint a tavaly, ez azzal magyarázható, hogy csökken a kereslet, az emberek pénztárcája egyre inkább megsínyli a válságot. Élősúlyban is kevesebbet kérnek idén: míg tavaly a kiinduló összeg 20 lej volt, ma már 18 lejért is lehet venni bárányt. 

Fotó: Pinti Attila

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. április 6., 17:17
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Gazdáknál otthon válogat a vevő 30 lej/ kg levágva! Aki 50 lejest akar venni az kimegy a városi piac zúgárusaihoz, akik 1 juhot nem tartanak, de haszonért piacozgatnak!😎

 • User
  Dátum: 2023. április 7., 12:00
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Senki sem kötelez valakit ,hogy megvegye 40-50 sőt ahogy kiderül még 55 lejért is!De a mondás szerint, ameddig xr van ,veréb is van.’Ennyi.

 • User
  Dátum: 2023. április 7., 16:45
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Es persze akad ilyenkor olyan „juhtarto gazda” is akik csak a mellet veti ki es fingja sincs a baranyhoz,de az arara arra kivancsi ily modon szeretne megtudni kilonkenti arat,igy ossze vissza irogat a facebookon es kiderul o szeretne vasarolni,mindegy csak szerepelhessen,legalabb ne kacagtassa magat…”juhtarto gazda” ahol nincs barany elado akkor ott ugy gondolom juh sincs es az nem juhtarto gazda

 • User
  Dátum: 2023. április 8., 12:45
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Falurol 10-12 lejert felvasaroljak a bizsnicek jarjak autoikkal a kornyeket. Behozzak varosra ott meg tobbszoros aron veszi meg a varosi. Akkorat szakitanak hogy bolondok lennenek juhot tartani.
  De sok helyen tapozzak a baranyokat mert nem tudnanak megnoni husvetra igy novekedesfokozo hormonos tapokkal kell megnyomjak hogy legyen mit eladni