Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Öt év kihagyás után ismét lesz Design Hét

Öt év kihagyás után ismét lesz Design Hét Kovászna megye

Idén lesz a negyedik alkalom, hogy többnapos, dizájnnal kapcsolatos rendezvénynek ad otthont Sepsiszentgyörgy. A május 10–14. között megrendezendő Design Héten kiállítások, műhelymunkák, előadások és divatbemutatók kapnak helyet. Ezúttal nem több helyszínen, hanem a Dohánygyárba tömörítették a rendezvényt, melynek részleteiről csütörtökön délelőtt számoltak be a szervezők.

Hirdetés
Hirdetés

Elsősorban a szakmát szeretnék megszólítani, fogalmazott Damokos Csaba képzőművész-designer, a rendezvény megálmodója, merthogy azért hozták létre, hogy építsék ezt a szakmai közösséget, de nagyon figyelnek arra, hogy olyan műsort kínálhassanak, ami a nagyközönségnek is újat tud adni.

A Design Week ’23 megmutatja, hogy a mindenek gyógyítására is használt mesterszó, a design, mit is jelent. A szakma több ágazata is be lesz mutatva a divattervezéstől a grafikai tervezésig és formatervezésig, olyan szakembereket hívtunk el, akiknek már világszinten is jegyzik a nevét” –

hangsúlyozta Damokos, név szerint kiemelve a székelyföldi Albert Melindát, aki Marosvásárhelyen született, de Olaszországban dolgozik több világmárkának is, többek között ő fog előadást tartani arról, hogy milyennek is kell elképzelni ezt a munkát, ez különösen hasznos lehet a szakma iránt érdeklődő fiataloknak, hiszen az célkitűzésük, hogy minél több fiatal megismerné a design szakterületeit, szemléletét, hogy minél többen kedvet kapjanak hozzá, és pár év múlva bemutathassák saját munkájukat.

Kovács Zenkő Bernadett, az idei esemény egyik szervezője kitért arra is, hogy nyitásként a jövő designer-nemzedéke felé öt design, divat és műépítészeti egyetemet hívtak meg: a bukaresti Ion Mincu Építészeti Egyetemet, a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezési Egyetemet (Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca), a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemet, illetve a soproni és a budapesti Metropolitan Egyetemeket, valamint a bukaresti Nemzeti Művészeti Egyetem (Universitatea Națională de Arte) divat szakját, amely egy komoly kollekcióval érkezik. A Design Hét szombati napját a fashion témakörre építik, a a divatprogramokat az ArtWise csapatával közösen szervezik, és az egyetemisták mellett a helyi szakemberek munkái is fel lesznek vonultatva a kifutón.
Kovács Zenkő Bernadett kiemelte, hogy az idei eseményen a Liszt Intézetnek köszönhetően jelen lesz a Külgazdasági és Külügyminisztérium utazó-kiállítása, a Smart Hungary, ami 24, magyar tervezők által készített terméket mutat be hét „smart” téma köré csoportosítva: okos város, közlekedés, otthon, szórakozás, mezőgazdaság, egészségügy és sport.
Ezenkívül lesz külön háromszéki designkiállítás, de készülnek online vásárral is, előnyben részesítve azokat a szakcégeket, amelyeknek van webshopjuk is.

A Design Hét 2015-ben mutatkozott be, újabb színfoltot adva a sepsiszentgyörgyi művészetkedvelő közönségnek. Ezt követően további két alkalommal, 2016-ban és 2017-ben rendezték meg, így egy hosszabb szünet után idén májusban ismét tető alá hozzák, hangsúlyosabb szerepet adva a helyi alkotók és tervezőknek, a rendezvény végleges programja április végére lesz kész, közölték a szervezők.

 

Fotó: A Design Hét szervezői és támogatói csapata: Bordás Beáta, az Erdélyi Művészeti Központ igazgatója, Kovács Zenkő Bernadett, Vargha Fruzsina alpolgármester, Jakab István Barna, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke és Damokos Csaba

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük