Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mezőgazdasági miniszter: 1,16 millió hektárt sújtott az aszály

Mezőgazdasági miniszter: 1,16 millió hektárt sújtott az aszály Gazdaság

Országos szinten 1.165.000 hektár termőterületet sújtott az aszály – jelentette ki a kabinet keddi ülésének elején Adrian Oros mezőgazdasági miniszter, miután ellenőrzéseket tartottak azon az 1.452.000 hektáron, amelyen – a gazdák jelentése alapján – kárt tett a szárazság.

Hirdetés
Hirdetés

Ludovic Orban miniszterelnök azt mondta: pénzt kell elkülöníteni a költségvetésben, hogy kártalanítsák azokat, akiknek termése kiszáradt.

A szakminiszter június 4-én beszélt arról, hogy ellenőrzéseket fognak tartani főleg azokban a megyékben, ahol a csapadékhiány miatt károsultnak lejelentett területek nagysága „gyakorlatilag egyenlő” az ősszel bevetett terület méretével.

Oros június 11-én jelentette be, hogy a kárpótolják azokat a gazdákat, akik termését részben vagy egészben megsemmisítette a szárazság.

Kevesebb személy, nagyobb terültere kért támogatást, mint tavaly

Idén 17 ezerrel kevesebb személy igényelt területalapú támogatást, mint tavaly, ám 170 ezer hektárral nagyobb mezőgazdasági területre, mint egy évvel korábban – jelentette ki Adrian Oros.

„Ez azt jelenti, hogy több földterületet összevontak, így kevesebb gazdaság van, ám sokkal nagyobb termőföldet művelnek meg” – magyarázta Oros.

A szakminiszter emlékeztetett: a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) idén két hónappal korábban kiadta a gazdáknak azokat az igazolásokat, amelyekkel az APIA által ősszel fizetendő teljes összeg legfeljebb 85%-át kitevő rövidtávú kölcsönt vehetnek fel a bankoktól.

2019-ben 846 ezer gazda összesen 9,7 millió hektár földre kért területalapú támogatást.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások