Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A héten döntés születik a kormánykoalícióban az adóügyi intézkedésekről

A héten döntés születik a kormánykoalícióban az adóügyi intézkedésekről Gazdaság

Július 1-jéig döntés születik a kormánykoalícióban az adóügyi intézkedésekről – jelentette ki hétfőn a Szociáldemokrata Párt elnöke, Marcel Ciolacu. Nicolae Ciucă miniszterelnök és liberális pártelnök szerint szerdán vagy csütörtökön elfogadja a kormány az erről szóló sürgősségi rendeletet.

Hirdetés
Hirdetés

A Szociáldemokrata Párt (PSD), illetve a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetőtestületei hétfőn vitatták meg az általuk támogatott adóügyi intézkedéseket, de végleges döntés ezekről a koalíciós pártok e heti ülésén várható.

Marcel Ciolacu rámutatott, tudatában van annak, hogy jövő évtől nem vezethető be a progresszív adózás, de továbbra is ezt tartja „az egyetlen megoldásnak” Románia számára.

Hozzátette, a PSD állandó bürójának hétfői ülésén javaslatot tettek arra, hogy a jelenlegi 5 százalékról ismét 9 százalékra nőjön a catering-szolgáltatások és a közétkeztetés áfája. Hangsúlyozta, ez esetben nem adóemelésről vagy új adó bevezetéséről lenne szó, csak bizonyos ágazatok lekerülnének az áfaszabály alóli kivételek listájáról.

A PSD támogatja, hogy részesítsék adókedvezményben a 4500 lejnél kevesebbet keresőket, illetve szorgalmazza, hogy rójanak ki többletadót a különnyugdíjakra. Ciolacu szerint továbbra is támogatnák az úgynevezett szolidaritási adó bevezetését, bizonyos vállalatoknak ugyanis jelentősen megnőtt a forgalmuk a világjárvány és az energetikai válság alatt, és ezzel az adóval „visszafordíthatnának” valamennyit, az így befolyó pénzt az egészségügy és az oktatás kapná.

A szociáldemokrata párt elnöke hangsúlyozta, támogatja annak az európai irányelvnek az átültetését is, amely szerint a vállalatoknak abban az országban kell adózniuk, ahol megtermelik a profitot.

A PNL országos politikai bürójának ülését követően Nicolae Ciucă miniszterelnök is ismertette pártja elképzeléseit. Azt mondta, a liberálisok továbbra is az egységes adókulcs megőrzése mellett foglalnak állást, szerintük erre van szükség a kiszámíthatóság és a stabilitás biztosítása érdekében. A szolidaritási adó bevezetését nem támogatják, ilyen intézkedés nem szerepel a kormányprogramban – nyomatékosította.

Szorgalmazzák azonban a részvényesi osztalékot terhelő adónak a jelenlegi 5 százalékról 8 százalékra emelését, az adókedvezmények megszüntetését a cukros szénsavas üdítők esetében, valamint a szerencsejátékok adójának emelését.

Mindezeket – más tervezett intézkedésekkel együtt – előbb a koalícióban fogják megvitatni, majd szerdán vagy csütörtökön elfogadja a kormány a sürgősségi rendeletet – hangoztatta Nicolae Ciucă.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük