Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Elindult a háztartási gépek roncsprogramjának második kiadása

Elindult a háztartási gépek roncsprogramjának második kiadása Gazdaság

Elindult a háztartási gépek roncsprogramjának második kiadása, amelyre negyvenmillió lejt, a tavalyi összeg kétszeresét különítette el a kormány – közölte a kabinet csütörtöki ülésének elején Viorica Dăncilă miniszterelnök.

A kormányfő emlékeztetett: 2018-ban egy hét alatt elfogyott a programra előirányzott összeg, ezért döntöttek a keret bővítése mellett.

A programra péntek reggeltől lehet jelentkezni. A környezetvédelmi minisztérium által közzétett útmutató szerint idén mosogatógépet és televíziót is lehet vásárolni a háztartási gépek roncsprogramja keretében.

A roncsautóprogram mintájára kidolgozott kezdeményezés révén az érdekeltek idén is értékutalványra válthatják régi típusú háztartási eszközeiket, és az így kapott vouchert energiatakarékos gépek vásárlására használhatják.

Hirdetés
Hirdetés

A tervezet értelmében egy A++ energiahatékonysági besorolású mosógép megvásárlása esetén 200 lejes, az A+++-osért pedig 300 lejes értékutalvány jár. Az A++-os mosogatógépek esetében 300 lej, míg az A+++ energiahatékonyságúak esetében 400 lej értékű a kedvezmény. A légkondicionáló berendezések vásárlásakor (akár A++, akár A+++ kategóriába tartoznak) 400 lejes értékjegy jár. Az A++ energiahatékonysági besorolású hűtőszekrényekért és fagyasztóládákért 300 lejes, az A+++-osokért 400 lejes vouchert adnak. Az A kategóriás televíziók megvásárlásakor 200 lejes, az A+ besorolásúak esetében pedig 500 lejes értékutalvány jár.

A program keretében nyújtott támogatásokra a részt vevő üzleteknél (beleértve az online áruházakat is) kell jelentkezni, a régi háztartási eszközt az új átvételekor kell majd leadni.

A háztartási gépek roncsprogramját tavaly indították el először, 20 millió lejes költségvetéssel. Idén 40 millió lejt szán rá a kormány.

Visszafizetik a környezetvédelmi illetéket

A csütörtöki kormányülésen a kormány 700 millió lejt utal át a környezetvédelmi alapnak annak érdekében, hogy az állampolgárok visszakapják a járművek forgalomba helyezésekor befizetett környezetvédelmi illetékeket, jelentette be Viorica Dăncilă miniszterelnök az ülés elején.

„Fontos döntést hozunk ma azon állampolgárok számára is, akiknek vissza kell kapniuk a gépkocsijuk után befizetett környezetvédelmi illetéket. A mai kormányülésen elfogadunk egy határozatot, amellyel a költségvetési tartalékalapból átutalunk a környezetvédelmi alapba 700 millió lejt erre a célra” – mondta Dăncilă kormányfő. Hozzátette, minden ere jogosult állampolgár vissza fogja kapni a befizetett összeget.

Indul az Egy község, egy mentőautó program

A miniszterelnök arról is beszélt, a kormány elfogadja az Egy község, egy mentőautó programot.

Viorica Dăncilă szerint a program kivitelezésében a családorvosokra hárul a főszerep, akik körülbelül kétszázezer euró támogatást kapnak, amelyből a sürgősségi ellátást kell megoldaniuk. A pénzt mentőautó beszerzésére, illetve kabinetjük felszerelésére költhetik. A kétéves program 2,5 milliárd lejes keretből működik.

A kormány egy másik, Uniós alapokból származó, 335 millió eurós programja, a hátrányos társadalmi csoportok közösségi orvosi ellátásának megszervezésére, működtetésére és finanszírozására irányul – mondta el a kormányfő.

Hirdetés
Hirdetés

Első olvasatban tárgyalják az Egy család, egy lakás programot

A kormány első olvasatban tárgyalja az Első ház projektből átalakított Egy család, egy lakás nevű programot – közölte a miniszterelnök

A kormányfő szerint ez a program inkább megfelel az igényeknek, mint az Első ház projekt és számos új kedvezményt vezet be.

„A kormánygarancia arányát a hitel 50 százalékáról 80 százalékra tervezzük emelni, ugyanakkor az állam átvállalja a kezelési költségeket és jelentős kamatkedvezményeket nyújt a gyerekes családoknak, illetve a fogyatékkal élő személyeknek” – magyarázta a kormányfő.

Viorica Dăncilă elmondta azt is: 500 ezer eurós összegre pályázhatnak azok a civil szervezetek vagy befektetők, amelyek vállalják, hogy lakóközpontokat építenek idős személyek számára. A 2020-ig tartó programot négymilliárd lej keretösszegű kötelezettségvállalási hitelből finanszírozzák.

Támogatják azokat a gazdákat, akik fiatalokat alkalmaznak

„Azok, akik legalább két, felső mezőgazdasági végzettséggel rendelkező fiatalt alkalmaznak, havi 1.000 lej támogatást kapnak. Havi 750 lej támogatás jár minden mezőgazdasági szakközépiskolát végzett tanuló vagy szakmai átképzésben részesült fiatal alkalmazásakor, a szakképzetlenek alkalmazását pedig havi 500 lejjel támogatja a kormány. Az ehhez szükséges pénzösszegeket már a költségvetés összeállításakor elkülönítettük” – nyilatkozta a miniszterelnök.

A kormányfő szerint az országos vidékfejlesztési program (PNDR) keretében 26.500 mezőgazdasági és vidékfejlesztési beruházási projekt van jelenleg folyamatban.

„Románia 2019-ben, mezőgazdaságra és vidékfejlesztésre, közvetlen kifizetések és befektetések formájában, több mint kétmilliárd euró európai uniós alapot hívott le’- összegezte a miniszterelnök.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük