Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ciucă: a legnehezebb időjárási körülmények sem okozhatnak fennakadásokat az energiaellátásban

Ciucă: a legnehezebb időjárási körülmények sem okozhatnak fennakadásokat az energiaellátásban Gazdaság

Románia jelenleg rendelkezik a szükséges villamos energiával és földgázzal – jelentette ki a téli felkészülésről szóló csütörtöki prefektusi távértekezleten a miniszterelnök.

Nicolae Ciucă közlése szerint a hatóságok további lépéseket tesznek a szükséges tartalékok biztosítására, hogy a hideg évszakban a legnehezebb időjárási körülmények között se legyenek gondok az energiaellátásban.

A kormányfő arra kérte a prefektusokat, hogy kövessék nyomon a téli időszakra való felkészülést célzó intézkedések végrehajtását, jelezzék a kormánynak a központilag megoldható problémákat, az illetékes miniszterekkel együtt koordinálják a cselekvési tervekben foglalt tevékenységeket és biztosítsák és az intézményközi párbeszédet.

A távértekezleten részt vett az oktatási, az energiaügyi és a belügyi tárca vezetője is.

Szóba sem jöhet az online oktatás bevezetése

Nicolae Ciucă kormányfő hangsúlyozta, szóba sem jöhet, hogy valamely iskolában azért térjenek át az online tanításra ezen a télen, mert nem tudják a fűtést biztosítani az épületben.

„Elfogadhatatlan egy ilyen döntés meghozatala, amikor folyamatosan arra keresünk megoldásokat, hogy biztosítsuk az oktatási folyamat koherens, zökkenők nélküli menetét” – fejtette ki Ciucă.

Hozzátette, tudatában van annak, hogy még mindig vannak települések, ahol az oktatási intézményekben fűtőolajjal fűtenek, de meg fogják találni a megoldást minden egyes esetben. Ezt szolgálja a szerdai kormányülésen hozott határozat is, amellyel elkülönítették az üzemanyag beszerzésére szükséges forrásokat a helyi önkormányzatoknak – mutatott rá.

Ligia Deca oktatási miniszter kifejtette, a kormány által bevezetett ársapka nyomán az intézményeknek csak abban az esetben lesznek nagyobbak a télen a földgáz- és villamosenergia-számlái, ha többet fogyasztanak az elmúlt évekhez képest.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a minisztérium – a pandémia alatt szerzett tapasztalatokból okulva – nem támogatja és nem bátorítja az online oktatásra való átállást. 

A gáztárolók töltöttsége november elsejéig eléri a 95-97 százalékot

A romániai gáztárolók töltöttsége jelenleg közel 93 százalékos, november elsejéig pedig eléri a 95-97 százalékos szintet – jelentette ki szerdán az energiaügyi miniszter.

A téli időszakra való felkészülésről tartott prefektusi távértekezleten Virgil Popescu elmondta, a jövő hónap elejére Románia földgázkészlete meghaladja majd a 2,9 milliárd köbmétert. Ez a mennyiség szerinte gond nélkül fedezni fogja a téli szükségleteket.

A miniszter közölte, hogy a hőerőművek is elegendő mennyiségű széntartalékokkal rendelkeznek, az idén kitermelt lignitmennyiség közel 900 ezer tonnával nőtt. Kitért arra, hogy a Román Vasúttársaság szállítási részlege (CFR Marfă) a továbbiakban is megfelelő ütemben biztosítja a hőerőművek szénellátását, így télen ezen a téren sem várhatók problémák.

Virgil Popescu elmondta azt is, hogy a gázimportban sincsenek fennakadások, a behozatal a következő hónapokban, februárig folytatódni fog.

forrás: Agerpres

fotó: gov.ro

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük