Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ciolacu: változatlanok maradnak az energiaár-sapkák a lakossági fogyasztók számára

Ciolacu: változatlanok maradnak az energiaár-sapkák a lakossági fogyasztók számára Gazdaság

Változatlanok maradnak az energiaár-sapkák a lakossági fogyasztók számára – számolt be szerda este a koalíció döntéséről Marcel Ciolacu.

A B1TV-nek nyilakozva a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke elmondta, továbbra is áfával együtt legtöbb 0,68 lejt fizetnek kilowattóránként az áramért azok a háztartások, amelyeknek a múlt évben az átlagos havi fogyasztása nem haladta meg a 100 kilowattórát; 100,01 és 300 kilowattóra közötti tavalyi átlagos havi fogyasztás esetén a villamos energia ára áfával együtt nem haladhatja meg a 0,80 lejt kilowattóránként, ha a háztartás szeptember elseje után 255 kilowattóránál kevesebb áramot használ el egy hónapban; a 255 kilowattórát meghaladó árammenyiségért a szolgáltató által megszabott árat kell fizetni.

A kis-és középvállalkozások továbbra is 1 lejt fizetnek kilowattóránként a villamos energiáért. A kedvezményezettek körét módosítással terveznek kiterjeszteni többek között az egyházakra, az egyszülős, illetve a sokgyermekes családokra, az orvosi segédeszközökre szorulókra, a fővárosi metróvállalatra és a vízművekre – mondta a PSD elnöke.

Ciolacu hozzátette: az állam feladata a vállalatok esetleges veszteségeinek, nem pedig „az energiapiaci ügyeskedőknek” a kompenzálása.

Ciucă: megegyeztünk az energiaárakról

Egyezség született a koalícióban a lakossági energiaárakról – erősítette meg a Suceava megyei önkormányzatok képviselőivel tartott találkozója után a miniszterelnök.

Nicolae Ciucă beszámolója szerint 2023. január elsejétől 0,68 lejt fizetnek kilowattóránként az áramért a 100 kilowattóránál kisebb átlagos havi fogyasztású háztartások; 100 és 255 kilowattóra közötti átlagos havi fogyasztás esetén a villamos energia ára 0,80 lej kilowattóránként, a 255 kilowattórát meghaladó árammennyiségért pedig 1,3 lejt kell kilowattóránként fizetni.

A miniszterelnök közölte azt is, hogy kis-és középvállalkozások 1 lejt fizetnek januártól kilowattóránként a villamos energiáért, az ipari nagyfogyasztók pedig 1,3 lejt. Hozzátette, hogy ezeket az árakat a kormány egy sürgősségi rendeletbe foglalja, és legkevesebb egy évig lesznek érvényesek.

forrás: Agerpres

fotó: Veres Nándor

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük