Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az úttársaság felbontotta a szerződést egy elkészült autópályaszakasz kivitelezőjével

Az úttársaság felbontotta a szerződést egy elkészült autópályaszakasz kivitelezőjével Gazdaság

A közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) szerdán felbontotta a szerződést a dél-erdélyi A1-es autópálya elkészült, de át nem vett Marosillye és Holgya közötti 21 kilométeres szakaszának kivitelezőjével.

Hirdetés
Hirdetés

A hírt a romániai útépítéseket monitorozó, és a kivitelezőkkel jó kapcsolatokat ápoló Pro Infrastructura Egyesület jelentette be Facebook oldalán. Az egyesület szerint a szerződésbontás olyan mintha egy ház felépítőjével a munka elvégzése után egy villanyégő hiánya miatt bontanának szerződést.

A szállításügyi minisztériumnak alárendelt CNAIR augusztus 12-én tartotta a pályaszakasz műszaki ellenőrzését, és minőségi okokra hivatkozva elutasította a Teloxim Con Srl. – Comsa Sa. – Aldesa Construcciones Sa. – Arcadis Eurometudes Sa spanyol konzorcium által épített 21 kilométeres szakasz átvételét. Egy nappal később Razvan Cuc miniszter azt közölte, hogy 10 nap haladékot adott a kivitelezőnek a jelzett hibák kijavítására, valamint arra, hogy elfogadja a garancia kitolását a szerződésben rögzített négy évről tíz évre.

Egy héttel később a miniszter úgy nyilatkozott: hogyha az útépítő nem végzi el a kért javításokat, felbontják a szerződést, és a CNAIR saját költségen végezteti el ezeket. Akkor azt is bejelentette a miniszter, hogy augusztus végéig megnyitják az autópálya-szakaszt.

A Csanádpalota-Nagylak határátkelőhelytől Nagyszebenig tartó A1-es autópálya két megépült szakasza között jelenleg 44 kilométeres szakaszon kell letérni a pályáról a régi országútra. A 21 kilométeres Marosillye-Holgya szakasz átadásával ez a távolság 23 kilométeresre csökkenne.

A vitatott pályaszakasz építése 2013-ban kezdődött, és a munkálatokat 2016 májusáig kellett volna elvégezni. A CNAIR korábbi közlése szerint az útépítési szerződésben áfa nélkül 579,92 millió lejes kivitelezési díjban állapodtak meg a spanyol cégcsoporttal. Az összeg 85 százalékát az Európai Unió kohéziós alapjából, a fennmaradó részt a román költségvetésből biztosították.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. augusztus 28., 14:29
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Aki nem tud számolni, az mit kapott, s aki elvitte a nyertes által adott spágát, az ki volt. mert, namert 2013 – ban még voltak ilyenek….Nem kérdezem, csak töprengek, lesz valamikor rend errefelé, vagy már Északbalkánon se vagyunk…