Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az első nyolc hónap után 5,18 százalékra emelkedett az államháztartási hiány

Az első nyolc hónap után 5,18 százalékra emelkedett az államháztartási hiány Gazdaság

Az első nyolc hónap után a román államháztartási hiány 5,18 százalékra, 54,77 milliárd lejre nőtt a román bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyítva – közölte hétfőn a pénzügyminisztérium.

Hirdetés
Hirdetés

A deficit több mint felét a kabinet a koronavírus-járvány elleni védekezésre és a válság megelőzésére irányuló gazdasági intézkedésekre költötte. Az első hét hónap után a hiány 4,7 százalék volt, a tavalyi első nyolc hónapban pedig GDP-arányosan 2,07 százalék.

A konszolidált államháztartás bevételei 1,4 százalékkal, 201,32 milliárd lejre csökkentek, ugyanakkor a kiadások 13,3 százalékkal, 256,09 milliárd lejre emelkedtek az első nyolc hónapban. A kiadások 2,9 százalékponttal nőttek, így elérték a GDP 24,2 százalékát. A szociális kiadások 22 százalékkal emelkedtek, ami magában foglalja a szeptember 1-től hatályba lépett 14 százalékos nyugdíjemelést. A közberuházásokra fordított összeg csaknem 27 százalékkal, 24,1 milliárd lejre nőtt, ami az elmúlt tíz év legmagasabb összege az első nyolc hónapos éves összevetésben.

A kormány az idén 3,8 százalékos gazdasági visszaesés mellett 8,6 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányra számít, ugyanakkor a parlament arra kötelezte a kormányt, hogy a korábbi ígéretnek megfelelően, ne csak 14 százalékkal, hanem már most 40 százalékkal emeljék a nyugdíjakat. Amennyiben ez bekövetkezik, az idei deficit akár a GDP 11 százalékát is elérheti a Román Nemzeti Bank egyik jelentése szerint. A kormány alkotmánybírósági óvással próbálja ezt megakadályozni, ugyanis a kabinet szerint ekkora hiányt a román gazdaság nem engedhet meg magának.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások