Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Augusztus elsejéig halasztja a kormány a gyermekpénz megduplázását

Augusztus elsejéig halasztja a kormány a gyermekpénz megduplázását Gazdaság

Csütörtöki ülésének napirendjére tűzött a kormány egy olyan sürgősségi rendelet-tervezetet, amely által augusztus elsejéig halasztják el a gyermeknevelési támogatás megduplázását előíró törvény hatályba lépését.

Hirdetés
Hirdetés

A javaslatot Violeta Alexandru munkaügyi miniszter terjesztette a kabinet elé.

A szaktárca vezetője felidézte, hogy január 6-án hatályba lépett az államháztartási törvény, majd a 2020/14-es törvény, amely gyakorlatilag duplájára emeli a gyermekpénz összegét. Az előállt helyzet miatt a kormánynak a következő időszakban anyagi fedezetet kell találnia a megnövekedett gyermekpénz kifizetésére, a szükséges összeg ugyanis nem szerepel a költségvetésben. Következésképpen sürgősségi kormányrendeletet kell napirendre tűzni, amely révén a gyermekpénz növelését előíró jogszabály hatályba lépését augusztus elsejéig elhalasztják – érvelt Alexandru a csütörtöki kormányülés elején.

Ludovic Orban kifejtette, a 2020/14-es törvény „váratlan” megjelenése nagy problémát okoz, a gyermeknevelési támogatás összegének megduplázása több mint hatmilliárd lejes pluszköltséget jelent. Hozzátette, a kormány természetesen óhajtja a gyermekpénz növelését és meg is fogja emelni az összeget. A gyermekpénz különben január elsejétől már nőtt, éppen annak a PNL által indítványozott mechanizmusnak köszönhetően, amely az inflációhoz igazítja a szóban forgó támogatást – emlékeztetett a kormányfő.

„Látnunk kell, hogyan alakul a gazdaság, az állami bevételek, és a költségvetés-kiigazításkor egészen biztosan megnöveljük a gyermekpénz összegét” – ígérte Orban.

Ionel Dancă, a miniszterelnöki kancellária vezetője kifejtette, a Szociáldemokrata Párt egy költségvetési forrás megjelölése nélkül fogadta el a kérdéses jogszabályt, amelyet nem lehet életbe léptetni mindaddig, amíg a kormány nem talál rá anyagi fedezetet. A kancelláriavezető felidézte, hogy 2015-ben a Nemzeti Liberális Párt módosító indítványa eredményeképpen növekedett meg a gyerekpénz 42 lejtől 84-re, majd 2019-ben 150 lejre, de ezekben az esetekben a PNL a forrást is megnevezte, amiből a megnövekedett támogatást lehet biztosítani.

Hozzátette, a PNL támogatja a gyerekpénz növelését, és az első költségvetés-kiigazításkor szem előtt fogja tartani, hogy pénzügyi keretet biztosítson ehhez.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük