Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A román turisták 75 millió eurót költöttek szilveszterkor

A román turisták 75 millió eurót költöttek szilveszterkor Gazdaság

A romániai turisták szilveszterkor 45 millió eurót költöttek a külföldi és 30 millió eurót a belföldi üdülésekre. A legnépszerűbb hazai úticéloknak a vidéki panziók és a Prahova-völgyi üdühelyek bizonyultak – derül ki a romániai utazási irodák országos szövetségének (ANAT) adataiból.

Hirdetés
Hirdetés

A Prahova völgyén, Predeálon és Brassópojánán mintegy 20.000 turista, míg a többi hegyvidéki üdülőhelyen (Păltiniş, Rânca, Dornavátra, Borsa, Slănic Moldova, Semenic) 15 ezer turista szilveszterezett. A vidéki panziókban 70.000 személy foglalt szállást, a gyógyfürdőhelyeken pedig 25.000. Mintegy 7000-en a nagyvárosokba (Brassó, Nagyszeben, Kolozsvár, Temesvár, Iaşi) látogattak el szilveszterezni.

A romániai turisták belföldön körülbelül 30 millió eurót költöttek el, számottevően kevesebbet, mint 2019-ben, a pandémia előtt, de jóval többet, mint a 2020-as év végén. A csökkenés annak is betudható, hogy a szilveszteri vakáció rövidebb volt, csupán 2-3 éjszakára foglaltak szállást a turisták, figyelembe véve, hogy szilveszter éjszakája hétvégére esett. Előző években az üdülés 4-5 naposra nyúlt – számolt be Traian Bădulescu, az ANAT szóvivője.

Azt is elmondta, hogy mihelyt a kormány december 7-én bejelentette a lazításokat, egyik napról a másikra 30 százalékkal ugrott meg a belföldi szilveszteri foglalások száma.

A legnépszerűbb külföldi úticélok a következők voltak: Egyiptom (5000 turista), Dubai (3000), az egzotikus helyek, mint Zanzibár, a Dominikai Köztársaság, a Maldív-szigetek, Srí Lanka, Kenya, Mexikó, Peru, Costa Rica (5000 turista). Mintegy ezer személy sétahajókázásra fizetett be, 10.000 romániai turista pedig az európai nagyvárosokat célozta meg. Törökországban mintegy 3000-en töltötték a szilvesztert, a bolgár hegyvidéki üdülőhelyeken pedig ötezren.

Külföldön körülbelül 45 millió eurót költöttek a romániai turisták, és Bădulescu szerint már személyenként 150 euróért lehetett a bolgár hegyvidéken szilveszterezni, míg az egzotikus utazásokért 2000-4000 eurót is le kellett pengetni személyenként.

A szóvivő rámutatott, a romániaiak olyan úticélokat igyekeztek választani, ahol nem voltak szigorú járványügyi korlátozások. Sajnos a korlátozások és az omikron-hullám miatt a nyugat-európai úti célok kevésbé voltak keresettek, mint a korábbi években; sok karácsonyi vásár meg sem nyitott – hangoztatta.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük