Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

6,5 százalékkal nőtt a román gazdaság az idei első félévben

6,5 százalékkal nőtt a román gazdaság az idei első félévben Gazdaság

A nyers adatok szerint 6,5 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az idei első félévben 2020 ugyanazon időszakához viszonyítva, a szezonálisan kiigazított adatok szerint pedig 6,2 százalékos a növekedés – közölte keddi becslésében az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Hirdetés
Hirdetés

Az idei második negyedévben az előző három hónaphoz képest 1,8 százalékkal, 2020 második negyedévéhez mérten pedig 13,6 százalékkal nőtt a román GDP volumene a szezonálisan kiigazított adatok szerint.

A nyers adatok szerint 13 százalékos az április-június közötti növekedés a tavalyi második három hónaphoz viszonyítva – derül még ki az INS jelentéséből.

A kormány gazdasági előrejelzési bizottsága 5 százalékos gazdasági növekedésre számít az idén, ugyanakkor az Európai Bizottság a júliusban közölt nyári időközi prognózisa 7,4 százalékos román GDP-bővülést vetített előre, a legnagyobbat az Európai Unióban.

Romániában az egyik legnagyobb a gazdasági növekedés

Éves összevetésben az Európai Unió (EU) országaiban átlagban 13,2 százalékkal, az eurózónában 13,6 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) 2021 második negyedévében; a legnagyobb gazdasági bővülést Spanyolország (19,8%), Franciaország (18,7%), Magyarország (17,7%), Olaszország (17,3%), Portugália (15,5%), Belgium (14,5%) és Románia (13,6%) könyvelhette el – derül ki az Eurostat keddi adataiból.

Az idei első negyedévben éves összevetésben átlagban 1,3 százalékos visszaesést regisztráltak mind az EU, mind az eurózóna államaiban.

Észtország, Írország, Görögország, Luxemburg, Málta és Szlovénia adatai nem elérhetők, a többi tagállam mind gazdasági bővülést jelentett a második negyedévre.

Az Eurostat adatai szerint 2021 második negyedévében az előző három hónaphoz viszonyítva az EU országaiban 1,9 százalékkal, az eurózónában 2 százalékkal nőtt a GDP az első negyedévben elkönyvelt 0,1, illetve 0,3 százalékos visszaesést követően. Románia gazdasága 1,8 százalékkal bővült az idei második negyedévben az előző három hónaphoz mérten, miután az első negyedévben 2,5 százalékos GDP-gyarapodást jegyeztek.

Az Amerikai Egyesült Államok gazdasága 1,6 százalékkal bővült az idei második negyedévben az előző trimeszterhez viszonyítva, éves összevetésben pedig 12,2 százalékos a GDP-növekedés.

A PSD őszinte tájékoztatást vár

A Szociáldemokrata Párt (PSD) azt kéri a hatóságoktól, hogy „őszintén” tájékoztassák a polgárokat az ország gazdasági helyzetének alakulásáról.

A PSD keddi közleményében rámutat, az Országos Statisztikai Intézet (INS) által az idei második negyedévre bejelentett 13 százalékos gazdasági bővülés voltaképpen „mindössze 1,9 százalékpontos” növekedést jelent, ha az gazdaság járvány előtti helyzetéhez viszonyítunk.

Az alakulat szerint a hatóságoknak azt is ki kellene mondaniuk hivatalosan, hogy az Orban- és Cîţu-kormányok alatt „négy egymást követő negyedévben jelentősen visszaesett a gazdaság teljesítménye”.

Ugyanakkor a kedden bejelentett 1,9 százalékos növekedést úgy érte el a kormány – állítják -, hogy mintegy 58 milliárd euró hitelt vett fel, a 2019 szeptemberében jegyzett 35 százalékról 50 százalékra növelve ezáltal a GDP-arányos államadósságot.

„Ennél is súlyosabb azonban, hogy ezt a járvány előtti időszakhoz mérten szerény gazdasági növekedést az állampolgárok egyáltalán nem érzik meg a zsebükön, sőt: 99 százalékuknak az életszínvonala jelentősen romlott az ellenőrizhetetlenül elszabadult infláció miatt” – áll még az ellenzéki párt közleményében.

(Agerpres/MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük