Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mozaik – Medvefotózás

Mozaik – Medvefotózás Cseperedő

Három év állt rendelkezésemre, hogy interjúkat készítsek olyan emberekkel, akiknek volt medvetalálkozásuk, hogy erdőre járjak nagyvadat fotózni és, hogy a témáról könyvet írjak. Az anyag elkészült, számos medvefotót is sikerült készíteni, csak pár tematikus kép hiányzott, amit Péter Levente természetfotós jóvoltából sikerült pótolni.

Hirdetés
Hirdetés

Leültünk beszélni, átn

Hirdetés
Hirdetés
ézni a képeit. A jobbnál jobb fotók látványa a székhez ragasztott. Nem volt nehéz elképzelni azt az izgalmas pillanatot mikor a fotós kivár és exponál. Az utóbbi időben sokat voltam medveközelben, pontosan tudom mennyire fontos a higgadtság a nagyragadozó viselkedésének az ismerete, a helyes döntések hozatala, hogy a fotó elkészüljön. Csak gratulálni tudok.

A képek láttán újra felébredt bennem a vágy, hogy kint lehessek a természetben, a medvék birodalmában.

A beszélgetés során előkerültek a medvés kalandok, mert minden óvintézkedés ellenére nem lehet száz százalékra kiszűrni a váratlan találkozást. A természetfotós a természettel együtt lüktet, nem csap zajt, így nagy az esély, hogy túlságosan is közel kerüljön az ember a medvéhez. Egyik alkalommal meséli Levente, egy erdei legelőn haladt át magas fű között. „A látótávolság nagyon leszűkült, így főként a hallásomra hagyatkoztam, mikor megütötte a fülem valami nesz, mocorgás. Sejtettem, hogy valamilyen nagyvad van tőlem nem messze. Fényképezőgépem óvatosan magasra emeltem, hogy ne szalasszam el a pillanatot, amikor megjelenik a hangforrás tulajdonosa. Ahogy a karomat nyújtottam fölfelé, egy medve ágaskodott fel. Fotózni nem maradt időm, egész pontosan még lereagálni sem tudtam a helyzetet csak annyit láttam, hogy előttem kétfelé nyílt a fűtenger, kibukkant a medve feje és már le is ütött. A másodpercek töredéke alatt ösztönösen a nyakamhoz emeltem kezem, hogy védjem a nyakam, fejem. Oldalt fordulva estem a földre a medve meg elrohant” – mesélte Levente. Egy bakmedve volt. Szerencsére nem sérült meg, de mikor ráeszmélt, hogy mi történhetett volna olyan állapotba került, hogy nem tudta tovább folytatni az utat. Hazament.

Kelemen László

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük