Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Egy mesterséges intelligencia 1,2 másodperc alatt kirakja a Rubik-kockát

Egy mesterséges intelligencia 1,2 másodperc alatt kirakja a Rubik-kockát Tech-Tudomány

Az Irvine-i Kaliforniai Egyetem kutatói fejlesztettek egy mesterséges intelligenciára épülő rendszert, amely átlagosan 1,2 másodperc alatt képes kirakni a Rubik-kockát, nagyjából húsz lépésből – írja az Engadget.

Hirdetés
Hirdetés

A DeepCubeA nevű rendszer ezzel bő két másodpercet ver a 3,47 másodperces jelenlegi emberi rekordra. Ugyanakkor nem ez a leggyorsabb gép, amely képes megoldani a feladványt: az MIT kutatói által tavaly bemutatott min2phase nevű robot mindössze 0,38 másodperc alatt végez a Rubik-kockával. Ez viszont nem mesterséges intelligenciára épül; a DeepCubeA az első, amely saját maga jött rá a megoldásra.

Hogy ezt pontosan hogyan csinálta, azt egyelőre a kutatók se tudják. A Nature-ben megjelent tanulmány szerint először egy már kirakott kockát (illetve annak szimulált változatát) mutatták meg neki, majd azt keverték össze. A rendszer ezután több mint két napon át gyakorolt, egyre nehezebb kombinációkkal. A kutatók összesen 10 milliárd kombinációt mutattak neki, majd azt a feladatot adták, hogy 30 vagy kevesebb lépésből oldja meg a feladatot. Ezután ezer kombinációval tesztelték, mire jutott: mindegyiket sikerült megoldania, az esetek 60 százalékában a minimálisan szükséges lépésszámra szorítkozva.

(index.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük