Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mozaik – Éneklő mesterek

Mozaik – Éneklő mesterek Cseperedő

Térségünkben három pacsirtafélével találkozhatunk: az erdei -, a mezei- és a búbos pacsirtával. Ősszel, télen csak ez utóbbival, mert a másik kettő télire elvonul, énekükre tavaszig kell várni. Ezek a madarak az elsők között érkeznek haza, úgy tartják, hogy Zsuzsanna napján (február 19.) már dalol a pacsirta, amit még ezidáig egyszer sem hallottam, de tény, hogy korán, március első felében már itt vannak, sőt az erdei még korábban érkezik.

Hirdetés
Hirdetés

A búbos pacsirta közismert madár, a verébnél valamivel nagyobb, zömökebb, fejtetőjén hegyes bóbitát visel. Ott szaladgál a járdán előttünk, a bevásárlóközpontok betonterén az autók között. Legtöbbször párban lehet látni őket, verebek társaságában. Téli, napsütötte napokon kiül az áruház tetejére, és ott dalol.

Egyetlen évszakot sem lehet összehasonlítani a tavaszival madárdal szempontjából.

Az énekesmadaraink a telelő területekről tavasszal érkeznek haza, ekkor legfontosabb dolog számukra a költőterület elfoglalása, megvédése, na meg a pár kiválasztása. A siker érdekében a hím madarak a legjobb formájukat hozzák, és a legintenzívebben, a legszebben kell énekeljenek, hogy meghódítsák a kiszemelt tojó szívét. A tavaszi hajnalokon hangos az erdő a madarak trillázásától, ez a csodálatos koncert pedig a madarászt is kicsalja hallgatózni.

Egyik évben hangfelvételt készíteni jártam ki egy területre, énekes nádiposzáta hangját szerettem volna rögzíteni. Azt kell tudni az énekes nádiposzátáról, hogy egyik legszebb hangú madarunk, ráadásul remek hangutánzó, dalába beleszövi más madarak énekét. Arra voltam kíváncsi a tél folyamán „lopott-e” el idegen országban élő madarak repertoárjából, mert a hazai, közismert madarak közül már hallottam füsti fecske, szarka, feketerigó, sárgarigó, barázdabillegető, gyurgyalag, mezei veréb, nádirigó énekét, mesterien utánozva azokat. Hallottam strófákat, amit nem ismertem, minden bizonnyal ezek voltak Afrikából. A hangfelvételek jól sikerültek, több énekes nádiposzáta hangját is sikerült rögzíteni, amit néha még most is meghallgatok.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük