Felhívás!

Petőfis népdalosok

Petőfis népdalosok Cseperedő

Kitűnően szerepeltek a kézdivásárhelyi Petőfi Sándor Általános Iskola előkészítő osztályos kisdiákjai a Tiszta Forrás megyei szintű népdalvetélkedőn. Első helyen végzett Mihály Anett, aki már óvodásként is bizonyította tehetségét az Óvódalnok versenyen.

– Anett decemberben lesz hatéves, nagyon ügyes, tehetséges, kreatív, figyelmes, fegyelmezett és alkalmazkodó kislány. Ő is bizonyíték arra, hogy az iskolaérettséget nem az életkor határozza meg – jellemezte tanítványát Füleki Katalin tanítónő.

Bár a vetélkedőre való felkészülésre mindössze négy hét állt rendelkezésükre – amiből egy hét az ismerkedéssel, az iskola és társak megismerésével telt el – a gyerekek nagyon jól teljesítettek.

Anett első díjjal, Kónya Szabolcs II., Kelemen Hanna-Dorka III. díjjal tért haza, Hodor Hanna dicséretben részesült, Nyircsa Dorka és Vojna Panna is kitűnően szerepelt.

– Tulajdonképpen egymással versenyeztek, mivel a megyéből más előkészítős gyerek nem jelentkezett a versenyre. A beilleszkedés, ismerkedés időszakában nagy kihívás egy ilyen szereplést bevállalni. Nagy elégtétel számomra, hogy sikeresen vettük ezt az első próbát. Nagyon büszke vagyok mindannyiukra, tette hozzá a pedagógus.

Anett tehetségét a szüleitől örökölte, édesapja zenész és édesanyja is kiválóan énekel. A kislány tiszta énekhangjára már a nyáron a Gábor Judittal közösen szervezett népdaltáborban felfigyelt a tanítónő.

– Láttam, hogy nagyon figyelmes, muzikális, tiszta énekhangú, jó zenei hallással rendelkező kislány, nagyon jól megjegyzi mind a dallamokat, mind a szövegeket, nagyon bátor és szívesen szerepel. Nem volt nehéz felkészíteni a versenyre, bár öt új éneket kellett nagyon rövid idő alatt megtanulnunk. Természetesen ezeket az egész osztállyal tanultuk, ismételtük, a versenyre készülőkkel egyénileg is. Ebben az életkorban a nagyon tehetséges gyerekekkel is sokat kell gyakorolni a dalokat ahhoz, hogy a megfelelő hangmagasságon tudják elkezdeni önállóan az éneket, helyesen vegyék a levegőt, biztosak legyenek a szövegben – magyarázta.

A versenyekre felkészülten mennek, de azért a vetélkedő egészséges izgalma mindannyiukban ott van.

Füleki Katalin és az általa felkészített kis és nagydiákokn– Mindig hangsúlyozom, hogy a legfontosabb, hogy élvezzék és örüljenek ennek a helyzetnek, örömmel, szívből énekeljenek. Ne a helyezésre gondoljanak, hanem arra, hogy abban a pillanatban hozzák ki magukból a legjobbat. Természetesen örülünk a különböző helyezéseknek, de nem ez a legfontosabb hozadéka ezeknek a megmérettetéseknek. Nagyon sokat fejlődnek egy-egy ilyen felkészülés és versenyzés során. Kitartás, önuralom, türelem, bátorság, az izgalom leküzdése, mások tehetségének és sikerének elismerése, a csapattagokkal való baráti kapcsolatok kialakulása, és természetesen a sok népdal megtanulása, a közös éneklés öröme mind-mind hozadékai ezeknek a versenyeknek – magyarázta.

Füleki Katalin minden lehetőséget megragad, hogy tanítványai megmutathassák tehetségüket. Az idei tanévben 14. alkalommal vett részt a gyerekekkel a Tiszta Forrás népdalvetélkedőn.

– Hálás vagyok, hogy megadatott, hogy ezekben az években mindig voltak olyan tehetséges gyerekek, akikkel érdemes és öröm volt foglalkozni. Sokat énekelek én is velük, a tanulás fázisában végig, amíg érzem, hogy biztosan tudják a dallamot és szöveget egyaránt. A velük való közös éneklés teljesen feltölt, megnyugtat és boldoggá tesz. A tehetséges gyerekek hamar tanulnak, s akik több éven át kitartanak, azokkal egyre könnyebb és öröm foglalkozni. Úgy gondolom, ha a pedagógusnak szívügye ez a műfaj, ez a tevékenység, akkor a gyerekekben is ki tudja alakítani a népdaltanulás igényét, a népdaléneklés szeretetét. Az utánpótlásról nekünk kell gondoskodnunk. Ezt egyik legfontosabb feladatomnak, feladatunknak tartom – summázta.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.